Традицията повелява великденската маса да бъде отрупана. Най-яркият символ на празника, след обагрените в червено яйца, са тестените сладкиши и обредни хлябове, които имат задължително място на трапезата. Въпреки че вече могат да бъдат закупени отвсякъде, и то в най-различни вариации, вкусът на домашно приготвените никога няма да бъде надминат. Тъй като много домакини не се наемат да месят заради дългите часове, които ще прекарат пред фурната, сме ви подбрали няколко лесни рецепти за великденски сладкиши без набухватели.
Козунак на конци
ПРОДУКТИ: 2 кг брашно, 10 яйца, 1 кг захар , 1 л прясно мляко, 300 г мас , 2 кубчета мая, 2 пакетчета ванилия, 2 лимона, шепа стафиди.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се пуска в малка част от млякото, предварително затоплено, заедно с щипка сол и щипка захар, докато шупне. Брашното слагаме в голяма купа (тава) или на голям и удобен за месене плот. Правим кладенче и в него пускаме заедно млякото, яйцата, есенциите, настърганите кори от лимон и стафидите. Накрая - и готовата мая. Омесваме тестото с маста. Месим, докато се получи хубаво и меко тесто. Оставяме да втаса и познаваме, че е готово, когато се надуе. Разточваме на отделни "кичури" и плетем на плитка "кичур" по "кичур". Накрая намазваме козунака с жълтък, в който има капка-две олио и поръсваме със захар. Печем в умерена фурна до готовност.
Кифлички с локум
ПРОДУКТИ: 300 г брашно, 1 пакетче суха мая, 50 мл топла вода, 120 мл топло прясно мляко, 1 с. л. захар, 1/2 ч. л. сол, 50 г краве масло, 200 г локум, 1 яйце за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Поръсва се с брашно и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното, солта, млякото и разтопеното масло. Добавя се шупналата мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разточва се в правоъгълна форма и се разрязва на два правоъгълника. Всеки правоъгълник се реже на триъгълници. Във всеки триъгълник се поставя парче локум и се навиват кифлички. Мажат се с разбито яйце и се пекат 30-35 минути в загрята на 170 градуса фурна. От това количество продукти се получават около 20 бр. кифлички.
Шарени сладки
ПРОДУКТИ: 125 г краве масло, 120 г пудра захар, 1 яйце , 200 г брашно, 50 г пшеничено нишесте, 1/2 ч. л. бакпулвер, 2 щипки тонка бобче, портокалова или лимонова кора на вкус. За глазурата: 1 белтък, 50 г пудра захар, 3-4 капки лимонов сок , 20 мл гренадин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото (размекнато), захарта и яйцето се смесват и се разбиват. Добавят се брашното, нишестето, бакпулверът, тонка бобчето и настъргана портокалова кора. Замесва се тесто и се оставя в хладилник да почине 1 час. Тестото се разточва на тънка кора върху хартия за печене. От него се изрязват форми по желание, които се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20–30 минути, докато се зачервят. Белтъчната глазура се приготвя, като белтъкът се разбива леко на пяна с телена бъркалка. Към него се добавят пудрата захар, няколко капки лимонов сок и гренадинът. Разбърква се добре. Изпечените сладки се оставят да се охладят и се украсяват с белтъчната глазура с помощта на шприц.
Кокалник
ПРОДУКТИ: 1 кг брашно, 1/2 кубче мая, 2 ч. л. сол, 400 мл хладка вода, 1 сурово яйце, 1 великденско яйце.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се пресява и в него се оформя "кладенче". Вътре се поръсва солта, налива се предварително разтворената в 100 мл топла вода мая и леко се замесва. Постепенно се доливат около 400 мл хладка вода и се меси, така че да се получи меко тесто. Тестото се оставя да втаса на топло за около 20 минути. След това се бие 100 пъти в плота и отново се меси. Отделят се 2/3 от тестото и се разточват на питка. Тя се поставя в намазнена тавичка и в центъра ѝ се слагат свареното великденско яйце и суровото яйце. Останалото тесто се разделя на няколко топки, от които се приготвя украсата. От две от топките се оформят фитили, които се увиват около яйцата. С останалото тесто се прави украса по избор – цветя, птички, слънце. Така приготвеният кокалник се пече 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече до готовност.
Все още няма коментари