През лятото на пазара има широк избор от свежи зеленчуци, които избягваме да готвим, защото постните ястия изискват повече време. Предлагаме ви няколко бързи рецепти за летни манджи, които са и диетични. Лекарите препоръчват в горещините да избягваме консумацията на месо и да наблягаме на по-леките храни, за да не затормозяваме организма си излишно.
Гръцка мусака
ПРОДУКТИ: 700 г патладжани, 1 ч. л. риган, 1 с. л. брашно
4 с. л. oлио (или зехтин), 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 3 домата, 30 г краве масло, 400 г прясно мляко, 500 г телешка кайма.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. След това се изплакват със студена вода, слагат се в намазнена тава, заливат се с малко олио и се пекат 20 минути при температура 200 градуса. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и щом омекнат, се прибавят нарязаните на кубчета домати. Задушава се, докато се сгъсти. След това се прибавя каймата и се подправя със сол и риган. Белият сос се приготвя, като брашното се запържва в масло до златисто. След това се разрежда с прясно мляко, посолява се и се оставя да поври 3-4 минути. В глинен гювеч се слага каймата със зеленчуците, отгоре се подреждат патладжаните. Ястието се залива с белия сос и се пече 40-50 минути при температура 180 градуса.
„Лубоне“
ПРОДУКТИ: 200 г сирене, 50 г кашкавал, 2 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко, 6 с. л. зехтин, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 3-4 скилидки чесън, 10 орехови ядки, зехтин за намазване, 3-4 тиквички, 5 домата, 50 г сирене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се обелват и се нарязват на тънки колелца. Тиквичките се нарязват по дължина на филии, сиренето – на плочки. Магданозът, копърът и чесънът за пестото се нарязват на ситно, поливат се със зехтина и се смесват с ореховите ядки. След това всичко се смила в блендер. Тава за печене се намазва със зехтин и на дъното й се подрежда един ред тиквички. Покриват се с песто, отгоре се нареждат кръгчета домати, след това – плочки сирене и отново се нанася пестото. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се завършва с тиквички, които се намазват със зехтин и се поръсват с малко сол. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Яйцата за застройката се разбиват и се смесват с киселото мляко, натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Когато тиквичките придобият златист цвят, ястието се залива със застройката и се връща във фурната за още няколко минути.
Народна гозба
ПРОДУКТИ: 2-3 глави кромид лук, 1/2 кг чушки, 1/2 кг домати, 2-3 моркова, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се реже на кръгове. Чушките се режат на парченца. Морковите се режат на кръгчета. Доматите се стържат на едро ренде. В тенджера се задушават с олиото и червения пипер и се добавят нарязаните лук, моркови и чушки и се разбърква. След 2 мин се добавя 1/2 ч.ч. вода и задушаването продължава със затворен капак до извиране на водата. Тогава се добавят настърганите домати. Така ври около 5 мин още. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз и се сервира със сирене.
Селски гювеч
ПРОДУКТИ: 1 кг картофи, 1 глава лук, 3 червени чушки, 4 домата, 1/2 връзка магданоз, 4 с.л. олио, 1 к.ч. вода, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Поставят се в тава. В дълбок тиган в олио се задушава ситно нарязаният лук, а щом омекне, към него се прибавят нарязаните на средни парчета червени чушки, обелените и нарязани на кубчета домати и ситно нарязаният магданоз. Всичко се задушава, докато чушките омекнат. Задушените зеленчуци се изсипват върху картофите и ястието се залива с малко вода. Пече се в умерена фурна около час, или докато картофите омекнат.
Все още няма коментари