Отдавна науката е доказала пряката връзка между най-големия бич на модерното общество – рака, и храната, която консумираме ежедневно. Първото място сред продуктите, които са най-големите виновници за развитието на онкологичните заболявания, заемат газираните напитки. Трябва да знаете, че тези, на чиито етикети пише, че са без захар, са дори по-вредни, а раковите клетки буквално се хранят от тях. Те съдържат аспартам в големи количества, а той е най-отровният подсладител, отключващ редица заболявания.
Ако искате да се предпазите от развитие на злокачествени образувания, трябва да се откажете и от колбасите. Както натриевият нитрит, така и натриевият нитрат, които се съдържат в преработените месни продукти, могат значително да увеличат риска от рак. Отделно в саламите има и много сол, както и консерванти, които ги правят опасни за здравето. Съпоставката, която учените правят, е, че ако един човек всеки ден яде хотдог или хамбургер, ще живее 20 години по-малко. Това е далеч по-опасно, отколкото ако пуши, но е вегетарианец.
Рибата от развъдници е друга храна, която може да стимулира развитието на ракови клетки. Според американски лекари в култивираната риба липсва не само витамин D, но и много често тя е замърсена с канцерогенни химикали, ПХБ (полихлорирани бифенили), пестициди и антибиотици. Същата констатация важи и за пилетата, които са отгледани във ферми. Пилешкото е изключително полезно месо, но ако самото пиле е отгледано на свобода и хранено с естествена храна.
Другият голям убиец са хидрогенирани мазнини, които най-често се използват в преработените храни, тъй като повишават вкусовите им качества и ги правят по-дълготрайни. Често се бъркат с трансмазнините от животински произход, но са далеч по-вредни от тях. Хидгрогенираните мазнини променят структурата на клетъчните мембрани и са отговорни за много видове рак. Когато ядете бутер баничка, кроасан или шоколадово изделие и усетите, че нещо ви лепне по небцето и зъбите, може да сте сигурни, че сте попаднали на този тип мазнини, които масово се използват като заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия и на кравето масло в многолистното тесто.
Пуканките също се нареждат в списъка на най-канцерогенните храни. Всъщност самите те не могат да причинят рак. Вредата идва от торбичките, в които се продават и „пукат“. Те са направени от изключително отровни химикали, които водят не само до безплодие, но и до рак. Не трябва да забравяме и за чипса, който е пълен с акриламид - опасното канцерогенно вещество, съдържащо се в пъти над допустимата доза в уж пържените картофки.