Пълнените чушки са сред емблематичните ястия на нашенската кухня. Традиционно в България плънката се прави от сварен ориз и мляно месо, но колкото български семейства има, толкова са и рецептите за приготовлението ѝ. Хубавото е, че сега е сезонът на пресния пипер, чийто вкус се съчетава перфектно както с месни изделия, така и с всички видове сирена, а това ни позволява да изневерим на традицията в името на перфектната вечеря.
По велинградски
ПРОДУКТИ: 6–8 зелени чушки, 400 г саламурено краве сирене, 150 г свински гърди без кост, 150 г пушен бекон, 100 г сланина, 2 стръка магданоз.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Капачетата на чушките се отделят и се запазват. Чушките се почистват от семките. Свинските гърди, беконът и сланината се нарязват на ситно. Гърдите и беконът се запържват до златисто в тиган с незалепващо покритие без мазнина. Сиренето се натрошава и се смесва с гърдите, бекона, сланината и наситнения магданоз. Чушките се пълнят със сместа. Слагат се капачетата и се пекат на жар или на скара до готовност.
С боб и моцарела
ПРОДУКТИ: 8 пресни чушки (дребни), 250 г моцарела, 1 консерва червен боб (400 г), 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1/2 ч. л. кимион на зърна, 1/4 ч. л. лют пипер на люспи, 50 мл зехтин, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът се накълцва, кимионът се счуква на едро, а бобът се отцежда от водата. Лукът се наситнява и се пържи в зехтина, докато омекне. Прибавят се чесънът, кимионът, бобът, сол и лют пипер. Разбърква се и след 1–2 минути плънката се дърпа от огъня и се оставя леко да се охлади. От чушките се отделят капачетата, а вътрешността им се почиства от семената. Бобената плънка се намачква грубо с вилица и в нея се разбърква накъсаната моцарела. Чушките се пълнят със сместа, затварят се с капачетата и се пекат на жар или на грил.
Четири сирена
ПРОДУКТИ: 6 чушки (камби), олио (или зехтин), сол, черен и червен пипер на вкус, различни видове сирена („Гауда“, „Едам“, „Моцарела“, класическо), пресен лук, пъдпъдъчи яйца.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изчистваме чушките. Наситняваме лука и го запържваме, като към края добавяме подправките. Във всяка чушка слагаме от лука, пълним ги със сирената и ги поставяме във формички за мъфини (за повече устойчивост при печене). Подреждаме ги в тава и ги печем в загрята на 180-200 градуса фурна, докато чушките омекнат - 20-30 минути. Изваждаме ги и във всяка чушка чукваме по едно пъдпъдъче яйце. Връщаме ги обратно във фурната, докато яйцата се запекат. Накрая поръсваме с червен пипер (сладък или лют).
С булгур
ПРОДУКТИ: 4 червени чушки, 100 г булгур (без варене), 1 с. л. зехтин, 1 малка глава лук, 1/4 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. кимион, 100 г краве сирене, 1 стрък прясна мента, 40 г орехи, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Булгурът се залива с вряща подсолена вода. Оставя се за 10–15 минути да набъбне. Лукът се реже на ситно и се запържва в зехтина, докато омекне. Добавят се кимионът и червеният пипер и се дърпа от котлона. Булгурът се смесва с лучената смес, натрошеното сирене, накълцаните орехи и наситнената мента. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Чушките се пълнят с булгурената смес, нареждат се в тава и се пекат 40 минути на 180 градуса.
Все още няма коментари