Необходими продукти
За тестото:
400 г брашно
1 яйце - размер L
200 г масло - нарязано на кубчета
1 ч. л. сол
2 с. л. ледено студена вода
За плънката:
250 г крема сирене “Филаделфия”
100 г овче сирене
150 мл прясно мляко
3 яйца
2 с.л. разтопено масло
250 г листа от спанак - нарязани на ситно
1 скилидка чесън
1/2 глава кромид лук - нарязан на ситно
1 чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица пипер.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява в купа и се обърква с маслото и солта. Получава се смес, подобна на трохи. Накрая се добавят яйцето и студената вода. Замесва се тесто, което се увива в домакинско фолио и се оставя в хладилника за 30 мин. Внимание: тестото трябва да се меси бързо, за да не се стопли! Охладеното тесто се разточва на кръг с размери, които да покриват дъното и стените на формата за киш. С ръце се притиска към дъното и стените. Основата се надупчва с вилица и се запича в предварително затоплена на 160 градуса фурна за 15 мин, или докато добие розов цвят.
Докато блатът се пече, правим плънката. На котлона разтопяваме маслото и добавяме предварително нарязаните спанак, лук и чесън. Всичко се задушава за около 5-6 минути и се подправя със сол и пипер. От време на време се разбърква. Докато се задушава, спанакът пуска вода, която трябва да се изпари напълно. В купа се разбиват яйцата, прясното мляко и крема сиренето. Добавят се задушеният спанак и натрошеното овче сирене, разбърква се внимателно. Плънката се изсипва върху запечената основа и кишът се връща във фурната, предварително затоплена на 180 градуса.
Пече се за 30-40 мин, или докато повърхността се зачерви. Кишът може да се поднесе топъл, охладен или много студен.
Все още няма коментари