Мидите са храна на крайностите. У едни предизвикват силен апетит, а у други – отвращение. Истината е, че са сред най-ценните дарове на морето. В никакъв случай не са трудни за приготовление, но за да имат вкусовите качества на деликатес, трябва задължително да бъдат пресни, а не замразени. Последните могат да бъдат и опасни. Комбинират се чудесно с различни сосове и зеленчуци, а в допълнение - не са никак калорични.
В сос „Бузара“
ПРОДУКТИ: 700 г домати (добре узрели), 500 г черни миди с черупки, 400 г сурови скариди, 150 мл сухо бяло вино, 100 мл зехтин, 3 скилидки чесън, 2 глави лук (млечен), 1/2 връзка магданоз (+ за сервиране), сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се потапят във вряла вода, шокират се в леденостудена, обелват се и се нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се накълцват и се запържват в 60 мл от зехтина. Добавят се наситненият магданоз и доматите. Сосът се овкусява със сол и черен пипер и се вари 15–20 минути. Налива се виното и се готви още около 5 минути. Скаридите се почистват, подсушават се и се овкусяват със сол. Запържват се в около 20 мл сгорещен зехтин, докато порозовеят. Останалият зехтин се налива в тенджера, добавят се почистените миди и съдът се похлупва. Готвят се 1–2 минути, докато се отворят. Скаридите и мидите се слагат в доматения сос, ястието се готви още 1–2 минути. Сервира се с накълцан магданоз.
По моряшки
ПРОДУКТИ: 1 кг черни миди, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 чушки, 1 морков, 1 домат, 200 мл бяло вино, зехтин, девесил, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Мидите се почистват добре и се измиват. Ако има такива, които са отворени и при почукване не се затворят черупките, те се изхвърлят. Наситненият лук се задушава в зехтина в дълбок тиган. Добавят се накълцаният чесън, нарязаните на кубчета чушки и настърганият морков. Запържват се за кратко и се сипва обеленият и нарязан на кубчета домат. Посолява се и зеленчуците се задушават за кратко. Прибавят се мидите, разбъркват се със зеленчуците и се сипва бялото вино. Поръсва се с нарязания девесил и се слага капак. Оставят се за няколко минути да се задушат, докато се отворят всички.
С ориз
ПРОДУКТИ: 500 г миди, 2 ч. ч. ориз, 200 г царевица, 1 глава лук, 3 ч. ч. вода, 3-4 скилидки чесън, 3-4 стръка копър (по желание), олио, краве масло, сол, куркума и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Мидите се измиват и се почистват. Слагат се в дълбока тенджера и се варят в подсолена вода, докато се отворят. Измиваме добре ориза и го запържваме в тенджерка или в тиган с олио и масло заедно с чесъна и лука. Добавяме куркума и черен пипер на вкус и разбъркваме постоянно, за да не залепне. Изсипваме запържения ориз в тава. Добавяме царевицата и мидите и заливаме с водата и 3 ч. ч. бульон от варенето на мидите. Подправяме с щипка сол и накъсания на едро копър. Печем ястието около 50-60 минути в предварително загрята на 200-220 градуса фурна.
Ароматна чорба
ПРОДУКТИ: 1 кг черни миди с черупки, 100 г кисело мляко, 40 г ориз, 50 мл олио, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 1 стрък стеблена целина, 1 малка глава лук, 1 домат, 1/2 връзка девесил (+ за сервиране), 1 дафинов лист, 1 жълтък, 1 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Мидите се почистват и се измиват много добре. Чесънът се нарязва на ситно и се запържва за кратко в половината от олиото. Изсипват се мидите, слагат се и стръковете девесил и се похлупва. Мидите се готвят така, докато се отворят – около 2 минути. Полученият бульон се прецежда, а мидените ядки се изваждат от черупките. Лукът, морковите и целината се почистват, нарязват се на ситно и се задушават под капак в останалата мазнина – до омекване. Наливат се прецеденият бульон и около 1 л вода. Пуска се дафиновият лист и супата се оставя на умерен огън да кипне. Доматът се попарва, обелва се, нарязва се на кубчета и се слага в супата. Вари се още около 10 минути и се сипва оризът. Киселото мляко се разбърква с жълтъка и брашното. Налива се и малко от горещия бульон, за да се темперира. Когато оризът стане готов, супата се застройва и се овкусява със сол и черен пипер. Добавят се и мидените ядки.
Все още няма коментари