Погрешно смятаме, че мусаката е традиционно българско ястие. Всъщност нейният корен е в Близкия изток, а до нас стига благодарение на гърците и турците. В България мусаката се прави основно от мляно месо, картофи, кромид лук и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Съществуват обаче най-различни нейни вариации от всички краища на света, които си заслужават да се опитат.
Сръбска
ПРОДУКТИ: 1 кг пилешки дробчета, 1 глава лук, 2 моркова, 2 чушки, 200 г гъби, олио, чубрица, сол и черен пипер на вкус. За заливката: 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 3 с. л. брашно.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарязваме лука на шайби и го слагаме на дъното на тава. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Върху лука поставяме пилешките дробчета и отново овкусяваме с подправките. Добавяме морковите и чушките, нарязани на кубчета, а гъбите - на филийки. Сипваме олио и разбъркваме. Печем на 200 градуса, до загар. Прибавяме заливката и печем на същата температура до зачервяване.
С патладжани и пилешко
ПРОДУКТИ: 1,5 кг патладжани, 500 г пилешко филе, 700 г гъст доматен сос, 4 скилидки чесън, 150 г зелени маслини без костилки, 250 г моцарела, 2 филии бял хляб, 80 мл зехтин, 1 щипка захар, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се нарязват на шайби, посоляват се и престояват така 10 минути. След това се отцеждат от горчивия сок, измиват се и се подсушават. Поставят се в тава, поливат се с 1/2 от зехтина и се пекат в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор, за 30 минути, до златисто. Пилешкото филе се изтънява, като се разрязва на две филии през средата. Подправя се със сол и черен пипер и се запечатва на силен огън в малко от зехтина. Оставя се леко да се охлади и се нарязва на кубчета. В същия тиган с още малко зехтин се слагат маслините, нарязани на две, прибавя се чесънът, нарязан на ситно и се запържват за кратко. Слагат се доматеният сос, сол, черен пипер и захарта и се оставя на котлона за около 15 минути на умерен огън. На дъното на тава се слага малка част от соса, отгоре се редят половината шайби патладжани. Отново се слага доматен сос, върху него – кубчетата пилешко филе, после накъсана моцарела, отново доматен сос, останалите патладжани, останалият доматен сос и останалата накъсана моцарела. Хлябът се смила в блендер и получените трохи се поръсват върху моцарелата. Залива се с останалия зехтин и ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
По гръцки
ПРОДУКТИ: 700 г патладжани, 1 ч. л. риган, 1 с. л. брашно, 4 с. л. oлио (или зехтин), 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 3 домата, 30 г краве масло, 400 г прясно мляко, 500 г телешка кайма, 1/4 ч. л. канела.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. След това се изплакват със студена вода, слагат се в намазнена тава, заливат се с малко олио и се пекат 20 минути при температура 200 градуса. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и щом омекнат, се прибавят нарязаните на кубчета домати. Задушава се, докато се сгъсти. След това се прибавя каймата и се подправя със сол, риган и канела. Белият сос се приготвя, като брашното се запържва в масло до златисто. След това се разрежда с прясно мляко, посолява се и се оставя да поври 3-4 минути. В глинен гювеч се слага каймата със зеленчуците, отгоре се подреждат патладжаните. Ястието се залива с белия сос и се пече 40-50 минути при температура 180 градуса.
От спанак и тиквички
ПРОДУКТИ: 1 кг тиквички, 200 г спанак (почистен), 2 домата, 2 скилидки чесън, 200 мл прясно мляко, 70 мл олио, 140 г бисерен ориз, 60 г краве масло, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване. За соса: 400 г гъсто кисело мляко, 1 скилидка чесън, 1 връзка копър, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Оризът се измива добре и се отцежда. Доматите се цепват на кръст, потапят се във вряща вода за секунди, шокират се в леденостудена вода, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Маслото се загрява и в него се сотират наситнените чесън и спанак. Сипва се оризът, запържва се, докато стане стъклен. След това се прибавят кубчетата домати. Овкусява се със сол и черен пипер. Тиквичките се режат на кръгчета, посоляват се и се овалват в брашно. Пържат се на няколко пъти в олиото. Тиквичките и оризът се редят в тава на пластове, като най-отгоре се слагат тиквички. Яйцата се разбиват, прибавя се прясното мляко и малко сол, отново се разбива и се излива в тавата. Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Преди да се нареже, се оставя леко да се охлади. Сервира се със соса.
Все още няма коментари