Калмарите са един от най-вкусните морски деликатеси. Могат да се приготвят по всякакви начини, но най-разпространени са панираните. Обикновено се сещаме за тях, когато отидем на ресторант, смятайки, че са сложни за приготвяне. Грешка! В домашни условия дори можем да се справим по-добре от шеф-готвачите. Най-важно е да купуваме винаги пресни калмари – познават се по сивия цвят, блясъка и лекия аромат. Розовите или лилави нюанси крещят да бягаме далеч от витрината.
Сицилианска салата
ПРОДУКТИ: 1 кг почистени калмари, 250 г чери домати, 50 г кедрови ядки, 50 г стафиди, 40 г каперси, 100 мл зехтин, 50 мл червен винен оцет, 3 малки глави червен лук, 3 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, 2 чабати, 1 ч. л. захар, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Хлябът се реже на едри кубчета, слага се в тава, залива се с 30 мл зехтин, подправя се със сол и се запича за около 10 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор. Лукът се реже на полумесеци и се запържва в 30 мл зехтин. Когато омекне, се залива с оцета, добавят се стафидите, захарта, сол и черен пипер на вкус. Щом оцетът се изпари, съдът се дърпа от котлона. Чесънът, магданозът и каперсите се накълцват, а калмарите се режат на шайби. Чесънът се запържва за кратко в останалия зехтин, пускат се част от подсушените калмари и се пържат за 2–3 минути. Така на няколко пъти се приготвят всички. Готовите калмари се овкусяват с каперсите, магданоза, сол и черен пипер на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто, охлаждат се. Калмарите се смесват с хрупкавия хляб, сготвения лук и нарязаните чери домати. Салатата се поръсва с кедровите ядки и се сервира.
Панирани със сос
ПРОДУКТИ: 6 пресни калмарa, 200 г брашно, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. риган, олио за пържене. За соса: 100 г майонеза, 100 г кисело мляко, 1 скилидка чесън, 1 с. л. къри, 200 мл вода, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Калмарите се почистват и се измиват. Нарязват се на шайби с дебелина около 2 см. Брашното се смесва със солта и ригана. Олиото се сгорещява.
Калмарите се овалват в брашнената смес и се пържат на маслена баня. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Кърито се сипва в касерола заедно с водата. Оставя се да къкри, докато се редуцира на 1/3. След това се прецежда и течността се смесва с майонезата, киселото мляко и стрита на паста с малко сол скилидка чесън. Овкусява се със сол и черен пипер. Калмарите се поднасят със соса.
Пълнени на грил-тиган
ПРОДУКТИ: 4 бр. туби от калмари, 160 г сирене (смес), 100 г булгур (без варене), 30 г каперси, 30 мл зехтин, 1 яйце, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус. За соса: 40 мл зехтин, 2 скилидки чесън, 2 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. сух риган, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Калмарите се почистват, измиват се и се подсушават. Булгурът се залива с 200 мл гореща вода, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да набъбне. Пресният лук, каперсите и магданозът се наситняват, а чесънът се намачква на паста с малко сол. В купа се смесват булгурът, натрошеното сирене, магданозът, пресният лук, чесновата паста, каперсите и яйцето. Ако има нужда, се овкусява със сол и черен пипер. Калмарите се пълнят със сместа. Отворите им се затварят с клечки, за да не излезе плънката. Намазват се със зехтин и се пекат в сгорещен грил-тиган по 3–4 минути от всяка страна. Чесънът за соса се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин. Прибавят се лимоновият сок, риганът и сол на вкус. Калмарите се нарязват и се заливат със соса.
Пикантни с тиквички
ПРОДУКТИ: 300 г почистени бейби калмари, 1–2 малки тиквички, 1–2 малки сухи люти чушки, 2 скилидки чесън, 2 стръка копър, 50 мл зехтин, кората от 1 лимон, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се измиват добре и се оформят на ленти с помощта на белачка. Чесънът се наситнява. Лентите от тиквички и чесънът се запържват в половината от зехтина. Изваждат се. Калмарите се подсушават и се запържват за кратко в същия съд в останалия зехтин. Тиквичките и калмарите се разбъркват, поръсват се с наситнен копър, настъргана лимонова кора и стритите чушки. Посоляват се на вкус и се сервират.
Все още няма коментари