Много хора мислят, че туршията е типично балканско кулинарно достижение, което не е вярно. По цял свят, там където има ясно обособени четири годишни сезона, хората приготвят и ядат нейни разновидности. Несъмнено обаче по нашите географски ширини се предават едни от най-сполучливите рецепти. По-важен от рецептата е само майсторлъкът, според който не бива да се консервират парникови, презрели или хванати от сланата зеленчуци.
Царска
ПРОДУКТИ: 3 кг камби, 2 глави целина, 2 кг моркови, 3 кг карфиол, 1,5 л оцет, 200 г захар, 200 г сол, 2 чаени чаши олио, 2 л вода, 1 с.л. черен пипер, 3 бр. дафинов лист.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистете и нарежете всички зеленчуци в подходящ съд и ги поръсете със солта и захарта – оставете зарзавата да престои така около 7 часа. След това изцедете сока, отделен от зеленчуците, в подходящ съд и го долейте с вода до около 2 литра. Прибавете и оцета, олиото и подправките и варете до кипване. Докато варите, подредете зеленчуците в буркани и ги залейте с горещата течност. Затворете бурканите и след 3-4 дни изцедете маринатата (преточете) и пак я върнете в бурканите.
Подлютена
ПРОДУКТИ: 10 кг чушки (камби), 5 кг карфиол, 2 кг моркови, 500 г чесън, 5 бр. люти чушки, 2 връзки целина, 1 пакетче черен пипер, 1 пакетче бахар, 1/2 пакетче синап, 2 ч.ч. сол, 6 ч.ч. оцет, 14 ч.ч. вода, 2 ч.ч. мед, дафинови листа.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистете камбите и ги нарежете на парчета – на 4-5 според големината им, почистете и чесъна – да е на скилидки, и накъсайте карфиола на розички. Нарежете и останалите зеленчуци – лютите чушки и листата на целината - на ситно, а морковите - на кръгчета. След това подредете всички зеленчуци в бурканите. Пригответе саламурата, като смесите водата, меда, солта и оцета и ги сварите. Ако искате да консумирате туршията по-късно, изчакайте течността да изстине и я сипете в бурканите. Накрая за аромат добавете във всеки буркан дафинови листа и черен пипер.
Сурова със зелени домати
ПРОДУКТИ: зелени домати, моркови, карфиол, краставички, обелени скилидки чесън, люти чушки, 4 л вода, 250 г сол, 250 мл оцет, 1 с.л. захар.
ПРИТОВЛЕНИЕ: Почистeте и нарежете всички зеленчуци, а след това ги наредете в буркани. Сварете саламура от водата, солта, оцета и захарта (по желание), а когато изстине, залейте туршията. В продължение на 10 дни изсипвайте сока, прецеждайте го и отново го сипвайте в бурканите.
Търновска
ПРОДУКТИ: 5 кг зеленчуци (камби, зелени домати, моркови), 2 големи глави чесън, 1 връзка магданоз, 20 зърна черен пипер, 5 зърна бахар, 2-3 бр. дафинов лист. За маринатата: 750 мл ябълков оцет, 750 мл вода, 200 г захар, 200 г сол, 1/2 ч.ч. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на едро.
Добавят се почистеният чесън, магданозът и подправките.
Продуктите за маринатата завират за 1-2 мин.
Още гореща се изсипва върху зеленчуците, сложени в голям съд. Така престояват една нощ. На другия ден зеленчуците се разпределят в буркани. Доливат се с марината и се затварят със стара капачка добре. Обръщат се известно време бурканите и като стане готова, се прибира на хладно.
Бърза с горчица
ПРОДУКТИ: 1 кг малки зелени доматчета, 1 кг дребна бамя, 1 кг дребни чушки, 1 кг дребни моркови, 1 червена зелка, 2 карфиола, 1 кг малки лукчета, 5 глави чесън, 2 л оцет, 2 с.л. горчица, 150 г сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измийте добре зеленчуците. Нарежете морковите на колелца, зелето – на „фиде“, накъсайте карфиола на розички, почистете останалите зеленчуци. Посолете с около 50 г сол и оставете да отлежи 1 нощ. Сварете саламура от оцета, 2 л вода и 100 г сол. Когато изстине, прибавете горчицата, разбъркайте и залейте наредените в голям съд зеленчуци.
Все още няма коментари