Горска яхния
Необходими продукти: 500 г магарешко месо, 4 с.л. зехтин, 2 глави кромид лук, 4 скилидки чесън, ½ стрък широкостеблена целина, ½ ч.л. черен пипер на зърна, 1 ч.л. счукана червена суха люта чушка, ½ ч.л. риган, 2 листа босилек, 2 с.л. дребно нарязан магданоз, 1 с.л. печени шишаркови ядки, ½ с.л. стафиди, ½ с.л. сушен касис или сушено червено френско грозде, ¼ ч.ч. бяло сухо вино, 12 домата, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Сгорещете зехтина на умерен огън, прибавете нарязаното на хапки месо и пържете до леко зачервяване. Извадете месото, прибавете дребно нарязаните лук, чесън и целина и пържете като често разбърквате докато лука се зачерви леко. Прибавете счуканата суха чушка, черния пипер, ригана, магданоза и дребно нарязания босилек, посолете, полейте с виното, разбъркайте и варете докато виното почти се изпари. Върнете месото, прибавете шишарковите ядки, стафидите, касиса и дребно нарязаните домати и смесете. Намалете огъня, похлупете и варете на много бавен огън под капак около 5 часа докато месото омекне напълно и соса се сгъсти силно докато месото почти остане на мазнина. Извадете месото, пасирайте соса и върнете месото. По желание сервирайте с варени черупкови макарони и с отделна купичка с настърган пармезан или пекорино за поръсване.Панагюрска чорба
Необходими продукти: 300-400 г магарешко месо, 2 малки сухи червени чушки (или 1 по-голяма), 1 глава кромид лук, 2 моркова (или замразени зеленчуци), 4-5 картофа, 2 с. л. домашна лютеница, 1 топка фиде, магданоз, целина, чубрица, едро смлян лют червен пипер, сол.
За застройката: 2 жълтъка, 3 с.л. кисело мляко, черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го запържваме в тенджера, докато омекне. Добавяме ситно нарязания лук, задушаваме леко продуктите и доливаме вода. Когато водата заври, посоляваме на вкус и прибавяме нарязаните картофи и моркови. Щом картофите са готови, слагаме фидето в тенджерата заедно с лютия червен пипер, начупените на дребно сухи чушки, лютеницата и чубрицата. Варим още 5 минути на средно силен котлон. после дръпваме супата от него и я застройваме. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз и целина.
Шотландско руло
Необходими продукти: магарешка кайма - 300 г, кимион, чубрица, белтъци - 1 бр., галета - 1 к ч, яйца - 3 бр., сварени, олио - за пържене
Начин на приготвяне: Каймата се омесва с чубрица, кимион, белтъка от едно яйце и една супена лъжица галета. Разделя се на три равни топчета. Яйцата се сваряват в подсолена вода и се обелват. Взема се една част от каймата и с длани се сплесква. В средата се поставя едно цяло яйце и се оформя на топка. Всяка оформена топка се овалва в галета. Загрява се олио в тигана и пържим от всички страни до зачервяване. Поднасяме с препечени филии хляб и салата.
Старопланински кюфтенца
Необходими продукти: 500 г магарешко месо, 500 г свинско месо, 200 г сурова сланина, 1 глава кромид лук, 1 ч.л. счукана червена суха люта чушка, 2 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол на вкус.
Начин на приготвяне:Нарежете месата и сланината на кубчета, нарежете лука на едро, смелете ги през едра решетка и сложете в широк съд. Поръсете с черния пипер, кимиона и сол, омесете и смелете през ситна решетка. Сложете сместа в широк съд, поръсете с магданоза, джоджена и счуканата чушка, омесете добре и оставете на хладно за 4 часа. Оформете сместа на кръгли кюфтета, сплескайте ги леко и изпечете на жар или загрята скара.
Все още няма коментари