Популярната теория гласи, че сафридът е попаднал в Черно море преди около 10 000 години. В близките 100 от тях е сред любимите ни риби, но често нямаме достатъчно въображение в приготовлението му. Най-често се сервира пържен, но всъщност е подходящ почти за всякаква термична обработка и се комбинира отлично с всички сезонни зеленчуци. Mecoтo нa caфpидa e кpexкo e вкycнo, а освен това е богато на витамини от групата В.
Моряшко канапе
ПРОДУКТИ: 500 г сафрид, 10 листа босилек, 1/2 ч. л. сол, 2–3 скилидки чесън, 1 с. л. винен оцет, 3–4 с. л. зехтин, 1 глава червен лук, 5 филии хляб, олио за пържене, брашно за овалване, 1 домат.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства, като вътрешностите се изваждат; главата, перките и костта се отстраняват. Подсушава се и се поръсва със сол. Всяко филе се набрашнява и се изпържва в предварително загрято олио. Филиите се нареждат в предварително намаслена тава и се пекат при температура 200 градуса, докато се зачервят. След това се обръщат и се запичат и от другата страна. Лукът се нарязва на колелца. В по-дълбок съд се слагат зехтинът, оцетът, намачканият чесън, солта и накъсаните листа от босилек и се разбърква. Доматът се нарязва на тънки филии и се поставя да престои в маринатата. Сервира се, като върху всяка изпечена филийка се поставя шайба лук, парче риба и резен домат и се залива с доматената марината.
Резовска чорба
ПРОДУКТИ: 500 г хамсия, черен пипер, пресен джоджен, 1 дафинов лист, 1 к. ч. олио, 1 глава лук, 2 домата, 300 г сафрид, 300 г лефер, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства от вътрешностите, слага се в тенджера, залива се с вода, колкото да я покрие, подправя се с няколко зърна черен пипер, сол и дафинов лист. Сварява се и се почиства от костите. Лукът се нарязва на ситно и се пържи в загрято олио до златисто. Добавят се обелените и нарязани на малки кубчета домати. Пържат се 2-3 минути и се налива рибният бульон. Когато кипне, се слага рибата. Вари се 10 минути, подправя се със ситно нарязан джоджен и се сервира.
По испански
ПРОДУКТИ: 20 бр. сафрид, черен пипер и сол на вкус, 1 дафинов лист, 4 стръка копър, 1/2 к. ч. оцет, 2 к. ч. олио, 2 моркова, 4 стръка зелен лук, 1 глава чесън, брашно за паниране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства, посолява се и се овалва в брашно. Запържва се леко в олиото, изважда се и се оставя настрана. Лукът се нарязва на колелца, морковът - на лентички. Скилидките чесън се почистват. Запържват се в мазнината от рибата, след 3 минути се наливат оцетът и 1 кафена чашка олио. Прибавят се подправките. Върху сместа се подреждат рибките и се задушават 10 минути. Сервира се, като рибките се подреждат в голяма чиния и върху тях се сипва от соса. По средата може да се постави гарнитура от спагети. За гарнитурата се сваряват тънки спагети. В малко олио се запържва чушка, нарязана на ленти, посолява се и се смесва със спагетите.
В доматен сос
ПРОДУКТИ: 500 г сафрид, 1 домат, 1 глава лук, 1 люта чушка, 30 г краве масло, 1 ч. ч. ориз, черен пипер и сол на вкус, сокът от 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на едро, чушката – на ситно. Запържват се в предварително загрят зехтин. Доматът се нарязва на ситно и се прибавя към запържения лук. Овкусява се с лимонов сок, черен пипер и сол. Наливат се 4 ч. ч. вода и се оставя да поври около 10 минути. След това се прибавя почистеният сафрид и се вари около 10-15 минути. Оризът за гарнитурата се изсипва в кипнала вода и се вари до готовност. След това се разбърква с маслото и се сервира като гарнитура към рибките.