Средиземноморските рецепти ни срещат едновременно с изтънчеността на Запада и екзотиката на Изтока, пренасяйки ни над лазурни брегове. Характерно за този тип кухня е, че се използват много подправки, но малко мазнина, което я прави изключително подходяща за пролетния сезон. Хубавото е, че всички продукти, които се използват в нея, можем да набавим и у нас, че дори и от собствената си градина, а настроението ни да бъде все едно сме край Средиземно море.
Тиквички
ПРОДУКТИ: 800 г тиквички, олио за пържене, магданоз за поръсване. За соса: 50 г маслини „Каламата“ (без костилки), 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 3 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. каперси, 2 с. л. олио, 1 с. л. оцет, 1 ч. л. захар, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се измиват и се нарязват на шайби с дебелина от 2 см. Пържат се до златисто в 1 пръст олио. Изваждат се и се отцеждат от мазнината. Маслините се нарязват на шайби. Каперсите и чесънът се накълцват, лукът се наситнява. Лукът се запържва в олиото – до златисто. Прибавят се каперсите, маслините и чесънът. Пържи се още 1–2 минути, след което се слага доматеният концентрат и се запържва за кратко. Налива се оцетът, добавя се захарта и се сипват 200 мл вода. Сосът се вари 10 минути, дърпа се от огъня и се овкусява със сол и черен пипер. Тиквичките се изсипват в соса, разбъркват се и се поднасят с накълцан магданоз.
Кюфтенца
ПРОДУКТИ: 400 г телешка кайма, 1 яйце, 500 г пасирани домати, 5-6 черни маслини, 4 с. л. зехтин, сол, черен пипер, риган и магданоз на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Каймата се размесва с яйцето, сол, риган и черен пипер. Оформят се кюфтенца, които се пържат в зехтина. Когато се зачервят, се добавят доматите, нарязаните маслини, 2 щипки риган, сол и черен пипер. Оставя се на слаб огън за около 10 минути. Накрая се поръсва с магданоз.
Ароматно агнешко бутче
ПРОДУКТИ: 1 агнешки бут, 1 връзка магданоз, 1 стрък розмарин, 1 лимон, 5 филенца аншоа, 3 филии бял хляб, 1 ч. л. каперси, 50 г маслини, 2 скилидки чесън, 50 г спанак (почистен), 50 мл зехтин (+ за поливане), сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Листенцата магданоз, хлябът и чесънът се смилат в блендер и се сипват в голяма купа. Прибавят се нарязаните на ситно спанак и розмарин, настърганата лимонова кора, зехтинът и наситнените каперси, аншоа и маслини. Овкусява се със сол и черен пипер. По месото се правят дълбоки прорези, които се пълнят с ароматната смес. Овкусява се със сол и черен пипер и се полива с малко зехтин. Пече се в загрята на 220 градуса фурна за около 30 минути, за да хване коричка, след което температурата се намалява до 160 градуса и месото се пече още 2 часа.
Хляб с билки и сирене
ПРОДУКТИ: 6 ч. ч. брашно, 1 пакетче суха мая, 2 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 1/4 ч. ч. зехтин, 50 г сирене, 2 чаши топла вода, 1 с. л. сух босилек, 1 с. л. сух риган, 1 с. л. суха мащерка, зехтин за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в 50 мл вода заедно със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне на топло (за около 5 минути). В брашното се слагат подправките, солта, маята и настърганото сирене. Наливат се водата и зехтинът и се замесва гладко и меко тесто. Слага се в намазана със зехтин купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. После се разделя на две и се оформят два продълговати хляба. Слагат се във форми за терин и се оставят да втасат за около 20 минути. Пече се в предварително загрята на 175 градуса фурна с вентилатор, за 40–45 минути, докато се получи златиста коричка. Преди да се нареже, се оставя да изстине.
Все още няма коментари