С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме да съхраним в компоти и сладка, но термичната обработка не оставя и помен от полезните им вещества. Други, като гроздето и ябълките, се запазват по-дълго в прясно състояние, но единствено тиквата – царицата на есента, благодарение на дебелата си кора не губи и частица от ценните си витамини и минерали. На всичкото отгоре съдържа само 17 калории на 100 г и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото.
Кремсупа
ПРОДУКТИ: 1,5 кг тиква, 1,5 кг моркови, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1/2 връзка магданоз, 2 стръка мащерка, 2,5 л зеленчуков бульон, 70 мл зехтин, 40 г тиквени семки, 20 г пресен джинджифил, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се почиства, реже се на кубчета и се слага в тава. Добавят се обелените и нарязани на едро лук и моркови. Заливат се с 50 мл зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до златисто – около 30 минути. Чесънът и джинджифилът се нарязват на ситно и се запържват в останалия зехтин. Добавя се изпечената тиква с лука и морковите. Налива се бульонът и се подправя с листа от магданоз и мащерка. Готви се 15–20 минути. Супата се пасира и се овкусява със сол и черен пипер. Сервира се със запечени на сух тиган тиквени семки.
Китайска салата
ПРОДУКТИ: 1,5 кг тиква, 100 г сурови тиквени семки, 40 мл зехтин, 30 мл светъл соев сос, 20 мл сладък соев сос, 1 люта червена чушка, 1 с. л. сусам, 1 ч. л. мед, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се почиства и се реже на кубчета. В купа се смесват двата вида соев сос, медът, сол на вкус, зехтинът и сусамът. Тиквата се разбърква с получената смес. Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се и по желание се подправя с пресен босилек. Прибавя се и наситнената чушка. Поднася се със запечените и накълцани тиквени семки.
Пълнено пиле
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 300 г кестени, 400 г тиква „Цигулка“, 100 г ориз, 200 мл пилешки бульон, 1 глава лук, 1 стрък розмарин, 20 мл зехтин, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се цепват леко през средата, варят се до полуготовност и докато са още топли, се белят. Тиквата се почиства и се реже на малки кубчета. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин. Когато омекне, се слага тиквата, щом и тя се запържи, се сипва измитият ориз. Налива се бульонът и се готви, докато течността се изпари. Добавят се наситненият розмарин, кестените и се разбърква добре. Съдът се дърпа от огъня, плънката се овкусява със сол, пипер и половината от маслото. Пилето се намазва с останалото масло и се подправя със сол и пипер от всички страни. Пълни се и се зашива с конец. Поставя се в тава, отстрани се слага останалата плънка и се наливат около 200 мл вода. Пече се около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Времето зависи от големината на птицата.
Понички
ПРОДУКТИ: 200 г тиква, 150 г брашно, 2 яйца, 3 с. л. захар, 2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. канела, 1 щипка сол, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се бели, нарязва се на кубчета и се сварява на пара. След това се пюрира и се оставя да се охлади. Брашното се смесва със захарта. Добавят се яйцата, пюрето от тиква, бакпулверът, канелата и солта. Разбърква се до хомогенизиране. Гребва се с чаена лъжица, потопена в олио, и се пържи на маслена баня до златисто. Готовите понички се поръсват с пудра захар, ароматизирана с джинджифил и канела.
Все още няма коментари