В сезона на черешите сме, но малцина знаят, че вкусните и ароматни плодове са изключително полезни за здравето и са сред малкото натурални продукти, които не губят свойствата си след термична обработка. Черешите присъстват в най-изисканите френски десерти, а хубавото е, че сладкишите с тяхно участие се приготвят бързо и лесно и не се нуждаят от вредна бяла захар, защото ситните червени плодчета съдържат голямо количество фруктоза.
Блонди
ПРОДУКТИ: 300 г череши, 200 г кафява захар, 150 г бял шоколад, 130 г брашно, 125 г краве масло, 10 г бурбонска ванилова захар, 1 яйце, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шоколадът се накълцва. Костилките на черешите се отстраняват. Маслото се разтопява и се разбърква със захарта и ваниловата захар. Добавя се яйцето и се разбива. Поръсват се брашното и солта и се разбърква добре. Прибавят се шоколадът и черешите и отново се разбърква внимателно. Тестото се прехвърля в квадратна тава, застлана с пергаментова хартия. Заравнява се. Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се поне за час. Нарязва се и се поднася. По желание се поръсва с пудра захар.
Мъфини
ПРОДУКТИ: 200 г череши, 300 г брашно, 300 г кисело мляко, 250 г захар, 150 г краве масло (на стайна температура), 50 г филирани бадеми, 10 г бурбонска ванилова захар, 3 яйца, 3 ч. л. бакпулвер, 1 щипка сол. За гарниране: 200 г цедено кисело мляко, 2–3 с. л. мед, 1–2 шушулки кардамон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва с бакпулвера, ваниловата захар и солта. Маслото се разбива със захарта, добавят се яйцата и киселото мляко и пак се разбива. В купа се смесват сухите и течните съставки. Разбърква се. Добавят се и почистените от костилките череши и се разбърква. Тестото се разпределя в тави за мъфини, в отворите на които са поставени хартиени формички. Поръсва се с филираните бадеми и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 15–20 минути. Охлаждат се. Цеденото кисело мляко се разбърква с меда и стрития кардамон. Мъфините се сервират със соса.
Сладка баница
ПРОДУКТИ: 400 г точени кори, 500 г сирене крема, 500 г извара, 200 г сушени череши, 150 г захар, 60 г краве масло, 4 яйца (+ 1 жълтък за намазване), 4 с. л. ром, 2 с. л. грис, кората от 1 лимон. За заливка: 2 жълтъка, 2 с. л. заквасена сметана, 2 с. л. захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Черешите се накисват в рома. Сиренето крема се смесва с изварата, настърганата лимонова кора, захарта, яйцата, черешите с рома и гриса. Разбърква се. Корите се намазват с масло и се подреждат една върху друга. Половината се слагат в тава. Покриват се със сместа със сирене. Стърчащите краища се прихлупват навътре и се намазват с разбит жълтък. Отгоре се слагат останалите кори и се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Жълтъците се разбъркват със захарта и сметаната и баницата се залива с тази смес. Пече се още 10–15 минути. Охлажда се, нарязва се и се сервира.
Бърз кекс
ПРОДУКТИ: 300 г череши, 100 г краве масло (на стайна температура), 100 г белени бадеми, 100 г захар, 70 г брашно, 2 яйца, 1 ванилия, 1 ч. л. бакпулвер, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива със захарта. Чукват се яйцата и отново се разбива. Добавят се брашното, бакпулверът, ванилията и предварително смлените бадеми. Разбърква се. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за печене. Покрива се с почистените от костилките череши. Пече се 30 минути в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се, поръсва се с пудра захар и се сервира.
Все още няма коментари