Напоследък гозбите с конско месо се превърнаха в хит на всяка изискана трапеза. Консумацията на това месо през последните години нарасна почти двойно. Според диетолозите не само защото е много вкусно, но е и много полезно. То
съдъpжa oгpoмнo кoличecтвo бeлтъчини - нaд 25%. Още: кoнcкoтo мeco e пълно с изключително важните за организма вeщecтва кaлий, нaтpий, мeд, мaгнeзий. Дори съдържа повече жeлязo, отколкото спанака, както и витамини oт гpyпитe B, E и A. Конското месо се ycвoявa oт opгaнизмa caмo зa 3 чaca, докато говеждото - за 12 чaca.
Селски суджук
Необходими продукти: 4 кг конско месо, 1 кг сланина, 175 сол, 15 г захар, черен пипер (на вкус) - 10-15 г смлян, червен пипер, 5-10 г кимион (по желание), селитра - 2 г, черва.
Начин на приготвяне: Накълцайте ситно със сатър месото заедно със сланината или по желание го смелете на кайма. Сложете го в голяма тава или направо на плота и го поръсете с подправките. Омесете добре с ръце. Месото се оставя под лек наклон на хладно място, без слънчева светлина, да престои 48 часа. Добавя се и селитрата, за да не потъмнява. След това напълнете добре почистените тънки черва и ги завивайте през 20 см. Завържете краищата на отделните суджуци, като първо завържете с връвта единия край, след това със същата връв - другия край, и подгънете във формата на подкова. Закачете суджуците да съхнат. След едно денонощие ги надупчете с игла. После ги подредете между 2 тежки плоскости (или притиснати с тежест) и ги оставете така за 2 денонощия. След това ги закачете да съхнат отново за 6 денонощия, а след това ги опушете при температура от 20 градуса в продължение на 5 денонощия.
Яхния с картофи
Необходими продукти: 600 г конско месо, 3-4 ч.л. краве масло, 2 глави червен лук, 2 моркова, 100 мл червено вино, 800 г картофи, доматено пюре - 2-3 с.л., 500 мл зеленчуков бульон, сол, черен пипер на вкус, горчица.
Начин на приготвяне: Нарежете конското месо на по-едри парчета и ги овкусете със сол и черен пипер, после ги намажете с горчица. Оставете месото да се маринова за 40-50 мин в хладилник, но да е покрито с капак. След това загрейте малко масло в тиган и запържете конското, докато хване лека коричка. В по-голям съд загрейте останалото масло и запържете накълцаните лук и моркови. Когато омекнат, сипете конското при тях, долейте 60-100 мл червено вино и изчакайте алкохолът да се изпари. Долейте доматеното пюре, разтворено в горещия бульон, добавете почистените и нарязани картофи и оставете гозбата да къкри до пълното омекване на месото и картофите. Накрая добавете червения пипер, малко сол и черен пипер на вкус.
Пикантни кюфтета
Необходими продукти: 500 г конско месо, 300 г свинско месо, 2 немного люти чорбаджийски чушки, сол на вкус, 1 к.л. черен пипер, 1 ч.л. счукан кимион, 1 ч.л. чубрица, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Смелете на кайма свинското и конското месо, добавете към нея яйцето и нарязаните много на ситно чорбаджийски чушки, подправките и объркайте всичко много добре. Оформете кюфтета и ги изпечете на скара. Поднесете със зелена салата и задушени пресни картофи.
Задушено филе
Необходими продукти: 800 г конско вратно филе, 3 средно големи картофа, 3 моркова, 1/2 малка глава целина, 2 средно големи глави лук, морска сол на вкус, 300 мл полусухо бяло вино.
За маринатата: 1 к.ч. балсамов оцет, 2 к.ч. зехтин, смес от ситно нарязани билки и подправките: розмарин, мащерка, градински чай, канела, индийско орехче, хвойна, черен и червен пипер - около 1 ч.л. от всички. От канелата и индийското орехче - само по 1/2 ч.л. За предпочитане е зелените подправки да са пресни.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на тънки филета с дебелина не повече от 1 см, поставя се в съд и се залива с приготвената марината. Оставя се да престои в хладилник 24 часа. Картофите се нарязват на колелца, морковите и целината - на ленти, а лукът - на лунички. Месото се отцежда от маринатата. След това се запича на тиган или на плоча за по 1 минута от двете страни. На дъното на йенска тава се подреждат целината и морковите, върху тях се слага месото. Следващият ред е от лука на лунички и най-отгоре се слагат картофите на колелца. Залива се с виното. Солта се ръси между редовете, като самото конско не се соли. Завива се с алуминиево фолио и се пече час и половина на 220 градуса.
Все още няма коментари