Много зеленчукови култури се отглеждат чрез предварително производство на разсад.
Колко време обаче отнема от семената да се развият млади растения, готови за настаняване на постоянното им място? Значително голямата разлика в продължителността на отглеждане на разсада при културите се дължи на биологичните особености на вида и типа на култивационните съоръжения. За да се подсигурите срещу риска от климатичните смущения и подсаждане на пропадналите растения, трябва да се произведе с 20-25 % повече разсад от необходимия за определената площ.
При оптимално осигуряване на топлина, светлина и храна за разсада, то разсадът на алабаш, броколи и брюкселско зеле е готов за 35-40 дни. На ранното и късното главесто зеле ще му е необходимо 30 дни, а на китайското 30 дни. Разсадът на дини и пъпеши е готов за градината след 30-35 дни, на каба лук – 75-80 дни, на краставиците 25-30 дни, на патладжана 60-65 дни, на пипера 70-80 дни, на доматите 60-65 дни, на праз лука - 85-90 дни, на салатата – 25-30 дни, на тиквичките и цветното зеле 30-35 дни, на целината – 60-65 дни, и на чубрицата 30 дни.
Все още няма коментари