Солена торта
Необходими продукти: 1 карфиол, 1 глава червен лук, 100 мл зехтин, 1 ч.л. розмарин, 10 яйца, 20 г босилек, 180 г брашно, бакпулвер, 220 г настърган пармезан или друго зряло сирене, 2 с.л. сусамово (или ленено) семе, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Накъсайте карфиола на розички, след това го сварете във вряща подсолена вода (1 ч. л. сол) за около 12 мин, докато омекне.
След това го изсипете в гевгир, за да се отцеди добре от водата. Обелете лука, нарежете няколко цели кръгчета от лука за декорация - които се слагат върху тортата по-късно, а остатъка от лука нарежете на ситно. Загрейте зехтина в тиган на умерен огън и задушете лука заедно с нарязания на ситно розмарин за около 8 минути. След това отстранете тигана от котлона и го оставете настрани да се охлади.
Разбийте яйцата в голяма купа, прибавете охладената лукова смес, нарязания босилек и разбъркайте. В друга голяма купа пресейте брашното заедно с бакпулвера и куркумата, добавете настъргания пармезан, 1 1/2 ч. л. сол, повечко смлян черен пипер и разбъркайте.
При непрекъснато разбъркване, за да не се образуват бучки, прибавете сухата смес с брашното постепенно към мократа смес с яйцата.
Накрая добавете карфиола, разбъркайте внимателно, опитвайки се да запазите някой розички цели.
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете дъното на формата с кухненска хартия, намажете стените с масло и ги поръсете със сусамените семена, така че да се залепят към стените. Изсипете карфиоловата смес, а най-отгоре наредете червените кръгчета лук. Печете тортата по средата във фурната за около 45 минути до златистокафяво. Сервирайте тортата топла, или още по-добре със стайна температура, и със салата според сезона.
Шоколадова фантазия
Необходими продукти: 1 глава карфиол, 200 мл кокосова сметана, 4 с.л. какао, 1 с.л. кафява захар.
Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на малки розички. В голям тиган или тенджера се сипват сметаната, какаото и захарта. Прибавя се и карфиолът и се оставя да кипне. Бърка се около 5-6 минути, така че карфиолът да омекне и да поеме ароматите. Не трябва да се готви прекалено дълго, за да остане хрупкав. Сервира се обилно поръсен с какао. Кокосовата сметана може да се замени и с обикновена, а вместо захар може да се използва течен подсладител.
Млечна супа
Необходими продукти: 1 глава карфиол, 200 мл прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 яйце, лимонов сок, 1 стрък зелен лук, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички и се сварява в подсолена вода. Малко преди да е готов, се прибавя прясното мляко, а след него - и брашното, размито в хладка вода. Когато карфиолът се свари, супата се подправя с жълтъка и лимоновия сок. Поднася се гореща, със ситно нарязан пресен лук.
С бекон на фурна
Необходими продукти: 500 г карфиол, 1/4 ч.ч. заквасена сметана, 1/4 ч. кисело мляко, 1 с.л. масло, 1 ч. настърган кашкавал, 2 с.л. бекон на кубчета, 1 с.л. пресен лук (нарязан), 1 ч. л. млян чесън, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 щипка сол.
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с масло голяма тавичка за печене. Накъсайте карфиола на дребни розички. Към него добавете сметаната, киселото мляко, маслото (разтопено) и бъркайте енергично, докато се смесят всички съставки. Не се плашете, ако карфиолът се разпадне – още по-добре. Някои предпочитат да пасират продуктите в блендер.
Към сместа с карфиола добавете 3/4 чаша кашкавал, бекона, лука, чесъна, солта и пипера. Разбъркайте отново и разстелете сместа в намазнената тавичка.
Печете в загрята фурна около 15 мин. Малко преди да е готово, поръсете с останалия кашкавал и допечете до готовност.
Все още няма коментари