Процедурата по приготвяне на домашно кисело мляко е наистина елементарна и не се изискват кой знае какви знания и пособия, за да си приготвите такова. Трябват ви единствено качествено домашно прясно мляко, пробиотична закваска, няколко буркана и едно родопско одеяло или стар кожух.
1. Първо, разбира се, сварявате млякото или ако имате достатъчно доверие на източника, може да пробвате и сурово кисело мляко като само нагреете млякото до 40-45 градуса.
2. Ако сте го сварили – оставяте го настрани докато се охлади до въпросните 40-45 градуса.
3. В малък буркан сипвате малко от прясното мляко, добавяте закваската и разбърквате много добре. След това връщате заквасеното мляко при останалото и отново разбърквате перфектно.
4. Изсипвате в буркани и завивате бурканите в одеяло или каквото друго намерите. Целта е да се задържи температурата в рамките на няколко часа.
5. Оставяте да се заквасва за 4 до 6 часа, след това махате одеялото и го оставяте за още 1-2 часа на стайна температура. На финала прибирате готовото мляко в хладилник и му се наслаждавате с всяка хапка!
Прясното мляко от магазина не успява да се закваси, затова недейте да си губите времето. Най-добре да си намерите домашно. За закваска може да се използва и купено от магазина кисело мляко, но е най-добре да си купите директно закваска. Има такава почти навсякъде. Друг вариант е да помолите заедно с прясното мляко да ви дадат и малко домашно кисело мляко, което да използвате за закваска.