Пилешки дюнер
С месо и зеленчуци
Необходими продукти: арабски хляб (може да се купи в повечето големи хранителни вериги или в магазинчета на пазарите), месо - телешко или свинско, картофи - изпържени във фритюрник, маруля, домати, краставици или прясно зеле, мазнина за пържене, куркума, къри, джинджифил, индийско орехче. За соса: кисело мляко, майонеза, джоджен, сол.
Начин на приготвяне: Нарежете месото на ситно и го запържете в по-голям тиган с малко мазнина и подправки - къри, куркума, джиндижифил, индийско орехче. Пригответе пълнежа на дюнера - нарежете на ситно зеленчуците. Картофите обелете, нарежете и изпържете. Подгответе соса - тайната на дюнерджиите, защото придава типичния вкус на гозбата. Нужна ви е кофичка кисело мляко и майонеза. Разбивате киселото мляко с 3 с.л. майонеза, добавяте чесъна - предварително смачкан. Накрая подправяте със солта и сухия джоджен. Подготовка на самия дюнер - трябва ви хартия за увиване или пък клечки за зъби за задържане на рулото. После загрейте тигана, в който запържвахте месото, изберете го да е с големината на вашата арабска питка. Сложете много малко олио, после с притискане към тигана от двете страни затоплете самата питка. Поставете я на чиния или на голяма дъска. Намажете със соса, сложете от гарнитурата, после месото и картофите и накрая - пак сос. Завийте внимателно като палачинка. Може да добавите на върха малко майонеза.
Арабска шауарма
Необходими продукти: арабски питки (домашно приготвени или готови), пилешки гърди, смес от подправки - кориандър, червен и черен пипер, кимион и сумак, индийско орехче, джинджифил, смлян бахар, карамфил, канела, куркума, домати, краставици, лук, 1 кисело мляко, 1 скилидка чесън, копър. Може да се добавят пържени картофки и други зеленчуци.
Начин на приготвяне: Лукът (2-3 глави) се реже на полумесеци и се изпържва до златисто. Изважда се и в същия тиган се пържи пилешкото месо, нарязано на лентички. Когато се образува коричка, се поръсва с подправките и още малко се запържва, за да си освободят ароматите. Киселото мляко се разбива, прибавят се пресованият чесън и копърът. Питката се срязва в горния край и се пълни с лук, месо, домати и краставици на малки кубчета, накрая се полива със соса.
За да е още по-автентичен вкусът, вместо млечен сос може да се използва хумус или таханов сос – тхина, както се правят всъщност дюнерите в арабските страни. В Израел шауармата се прави с хумус, питката се пълни изцяло с месо (агнешко или пилешко), малко пържени картофки и зелева салата с моркови.
Все още няма коментари