Всеки човек е чувал понятието нитрат и нитрит и знае че това е нещо, което вреди на здравето ни.
Всъщност нитратите са азотни съединения, които по време на храносмилателния процес се превръщат в нитрити и именно те представляват опасност. Добрата новина е, че нитратите могат до голяма степен да бъдат елиминирани по време на обработката на продуктите. Ето защо тук ще Ви покажем как и по какъв начин можете да премахнете нитратите от някои зеленчуци, както и по какво да познаете, че ги има в тях:
- Когато пазарувате любимите си зеленчуци, винаги ги оглеждайте добре, за да установите, че те са достатъчно твърди. Ако те се размекнат прекалено бързо, дори и ако ги съхранявате в хладилник, това означава, че са пълни с нитрати. И когато сте убедени, че това е така и наистина цените здравето си, е най-добре просто да ги изхвърлите;
- За всичкизелени листни зеленчуци важи правилото, че трябва да се накисват в студена вода поне за 1 час, за да се премахнат съдържащите се в тях нитрати. Водата се сменя редовно. За да не се разкиснат, е добре да се сдобиете с центрофуга за зеленчуци, за да можете веднага след като са престояли във водата да ги отцедите добре и да ги използвате за по-нататъшна обработка;
- Ако обичате да си похапвате картофи и моркови, не забравяйте, че при варенето нитратите остават до голяма степен във водата, в които са варени зеленчуците. Това означава, че тя трябва да бъде изхвърлена още докато е гореща и да бъде заменена с нова;
- При обработката на всички зеленчуци винаги премахвайте външните листа, кочаните и краищата на продуктите, защото именно в тях се съдържат най-много нитрати. Белетекраставиците, морковите и тиквичките, ряпата и цвеклото;
- Добре е при приготвянето на любимите си салати да използвате лимонов сок заради съдържащите се в него големи количества на витамин С, който действа благоприятно при попадането на натратите в човешкия организъм;
- Купувайте всички меса и риби от сигурен източник, защото нитрати се използват и при тяхната обработка с цел запазването им в прясно състояние за по-дълго време.
Все още няма коментари