Гроздова година е тази, казват стопаните от лозарските села около Пловдив, като Брестовица, Първенец, Марково, Белащица и Брестник. Грозде има, но пазар няма, вайкат се стари и млади лозари, които по цял ден чакат купувачи на борсата край Първенец.
Други пък са струпали купове с пълни щайги направо до масива край пътя и молят минувачите да си вземат мерло, каберне и мавруд за вино. Цената му през последната седмица падна до 50-55 ст. за кило. В околните села вече всички бъчви са пълни, а винарските изби са се увеличили двойно. Само в Брестовица са над десет.
На добрата лозарска година се радва и 82-годишният Илия Пенев от Белащица. Дългогодишен лозар и винар е, затова цялото село идва за съвети при него. Най-важното, за да стане хубаво вино, е гроздето да стигне до 24-25 процента захарност, а не да го подсилваш допълнително със захар, казва бай Илия. В тяхното вино той не позволява да се сложи грам шекер, докато ври ширата. Това е запомнил от старите хора, това съветва и младите. Със захар виното може да е по-пивко, по-силно, но после те цепи глава и кръвното скача. Той държи на чистия гроздов сок.
Има 15 дка с лозя, както винени, така и десертни сортове. Красивите и сочни салкъми стигат до кило и отгоре. Една от винарските изби в Белащица е тяхна и цялото количество грозде отива за направата на вино. После отлежава в дъбови бъчви и преди зимните празници ги отварят. Докато стигне виното до трапезата, се иска много работа, а бай Илия Пенев не се плаши от нея.
Текст и снимки: Ники ГЕНОВ
Все още няма коментари