Троянска яхния
Необходими продукти: 4 гълъба, 1 с.л. (10 мл) олио, 40 г масло, 50 г сланина, 1 глава кромид лук, 1 ч.ч. (200 мл) бяло вино, 1 ч.ч. (200 мл) пилешки бульон, 600 г грах, 8 малки моркова, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се изпържва в масло и олио до пожълтяване, прибавят се нарязаната на ивички сланина и почистените гълъби, птиците се изпържват от всички страни. Налива се виното и се вари 2 минути, прибавят се бульонът, сол, подправките, захлупва се с плътно прилягащ похлупак и се задушава на тих огън. Когато гълъбите са почти готови, се прибавят грахът и морковите и се задушава до омекване.
Пълнен див гълъб
Необходими продукти: 2 големи млади гълъба, грах - 100 г зелен, масло - 4 с.л., захар, бульон, сол, черен пипер, фарш - от кифли
Начин на приготвяне: Добре изчистените гълъби се пълнят с кифления фарш (кифла, яйце, прясно мляко, масло, черен пипер и сол). Трябва да се получи гъста каша. Зашиваме гълъбите и печем на умерена фурна за около 30 минути. Задушаваме граха и овкусяваме с малко захар, масло и сол. Гълъбите се сервират разрязани на две и обилно полети с бульон и приготвения грах.
"Перната" супа
Необходими продукти: 2-3 гълъба, лук - 1 глава, моркови - 1 бр., гъби - стерилизирани 200 г, 1 чушка, 2 картофа, едно яйце, кисело мляко - 2 с. л., фиде, магданоз, олио.
Начин на приготвяне: Гълъбите се почистват и измиват. Сваряват се и се обезкостяват, като месото се накъсва на малки парчета. Лукът, чушката и морковът се нарязват на ситно и се запържват в малко олио. Добавя се вода, нарязаните на кубчета картофи, нарязаните гъби и месото. Когато почти са сварени, се слага фидето. Прави се застройка от яйцето и киселото мляко. Поръсва се с магданоз.
Крехка мръвка с червено вино
Необходими продукти: 4 гълъба, зехтин - 2 ч.л., лук - 1 глава, нарязан, гъби - 3 ч.ч. кафяви, нарязани на ивици, брашно, бульон - 1 1/4 ч.ч. телешки, магданоз - 2 с.л. нарязан, сол, черен пипер
За маринатата: зехтин - 2 ч.л., лук - 1 глава, нарязан, 1 морков, нарязан, целина - 1 стрък, нарязан чесън - 3 скилидки, нарязан, бахар - 6 зърна, смлян, дафинов лист - 2 бр., черен пипер - 8 зърна, смлян, оцет - 1/2 ч.ч. винен, червено вино - 2/3 ч.ч.
Начин на приготвяне: Смесете всички съставки за маринатата предишния ден. След това потопете вътре гълъба и го дръжте там 12 часа, като го обръщате от време на време. Загрейте фурната на 150 градуса. Сипете зехтина в голяма тенджера и сложете вътре лука и гъбите. Гответе 5 минути или докато лукът омекне. Междувременно извадете гълъба в чиния с помощта на решетъчна лъжица и отстранете маринатата. След това оваляйте гълъбите в брашното и ги сложете в тенджерата с гърдите надолу. Сипете маринатата и бульона. Прибавете магданоза и овкусете. Покрийте с капак и гответе 1 ч. и 30 мин. или докато месото омекне.
Все още няма коментари