Трудно е да се каже коя храна е вредна и коя-полезна. Това зависи от много фактори за всеки конкретен човек и като че ли правилото-да не се прекалява с никаква храна- е най-правилно. Дори най-полезната храна може да ни навреди, ако консумираме прекалено големи количества от нея.
Лекарите също са категорични, че прекаляването с някои храни води до наднормено тегло, различни заболявания на сърцето и на стомашно-чревния тракт. Затова е добре да се съобразяваме с тяхното мнение и да се предпазваме, доколкото имаме воля. Ето кои са десетте най-вредни лакомства според диетолозите:
Чипс. Това е истинска бомба за организма, тъпкан е с мазнини и въглехидрати, окито се усвояват трудно. Да не говорим за оцветителите и подобрителите, които се съдържат в апетитните на вид пържени картофки.
Сол. Тя повишава кръвното налягане, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини. Затова с нея трябва много да се внимава.А и лекарите казват, че дори да консумираме безсолна храна, само в хляба има достатъчно сол, за да задоволи дневните ни нужди.
Газирани напитки. Едни от най-любимите безалкохолни питиета на всички поколения са и едни от най-опасните за нашия организъм. Съдържат захар, химия и газове в едно, които способстват за бързото разпределяне на вредните вещества в организма, което пък води до много здравословни проблеми.
Майонеза. Все повече лекари и диетолози отричат напълно консумацията на майонеза поради факта, че тя е богата на растителни мазнини , въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Наскоро в България бе приет закон, според който храни с растителна мазнина (към които спада и майонезата) трябва да се обозначават именно заради вредността им.
Кремвирши и салами. Те са богати на т.нар. скрити мазнини, които много добре са прикрити с помощта на оцветители и ароматизатори. Освен това повечето производители използват т.нар. трансгени. Около 90% от кренвиршите, сарфаладите, саламите се състоят от трансгенна соя.
Все още няма коментари