Есента – сезонът на сините сливи. Те са вкусни и полезни, и имат немалко лечебни свойства. Често са използвани и в народната медицина. Сините сливи съдържат множество витамини: B1, B2, PP, C, провитамин A, както и минерали, микроелементи: натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо. Освен това са незаменим помощник, ако искаме да отслабнем, тъй като много успешно премахват чувството за глад. Най-полезни са пресни, но и в сушен вариант не губят качествата си, както повечето други плодове.
Салата
ПРОДУКТИ: 500 г червено цвекло, 60 г орехи, 50 г сушени сини сливи, 30 г кисело мляко, 30 г майонеза, 50 мл зехтин, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, 1/2 с. л. настърган хрян (от буркан), сол и черен пипер на вкус, солени бисквити за сервиране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Главите цвекло се измиват, слагат се в тава, заливат се със зехтина, поръсват се със сол и черен пипер, слага се дафиновият лист и се покриват с алуминиево фолио. Пекат се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлаждат се, обелват се и се режат на кубчета. Сливите се накълцват. Орехите се запичат за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) и се охлаждат. Накълцват се. Чесънът се стрива на паста с щипка сол и се смесва с майонезата, киселото мляко, хряна, сол и черен пипер. Цвеклото, сливите и част от орехите се разбъркват с майонезения сос. Салатата се сервира със солените бисквити и се поръсва с останалите орехи.
Яхния със свинско
ПРОДУКТИ: 700 г свинско месо за готвене, 100 г сини сливи (без костилки), 4 глави лук, 3 моркова, 1 домат, 1 с. л. доматено пюре, червен пипер, чубрица, черен пипер на зърна, дафинов лист, сол, олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се запържва в сгорещеното олио. Към него се прибавят нарязаният на полумесеци лук и нарязаните на шайби моркови. Слагат се 2 бр. дафинов лист и 5-6 зърна черен пипер. Когато зеленчуците започнат да омекват, се добавят настърганият домат, доматеното пюре, червен пипер, чубрица и сол. Накрая се слагат и сините сливи. Всичко се прехвърля в гювеч. При необходимост се долива вода, колкото да покрие месото. Ястието се пече 40 минути на 220 градуса.
Пуешки бутчета
ПРОДУКТИ: 4 долни пуешки бутчета, 500 г замразени перлени лукчета (белени), 100 г сушени сини сливи (без костилки), 400 мл пилешки бульон, 150 мл бяло вино, 100 мл бренди, 50 мл зехтин, 1/4 връзка мащерка, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сушените сини сливи се накисват в загрятото бренди. Бутчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват в сгорещен съд, без мазнина, до златисто. Наливат се виното и бульонът, слагат се клонките мащерка и се готви под капак около 2 часа, докато месото стане напълно готово. Перлените лукчета се запържват в половината от зехтина, докато започнат да се карамелизират. В останалия зехтин се запържва брашното, налива се малко от бульона на месото, като се бърка непрекъснато. Сосът се посолява и се дърпа от огъня. Месото, отцедените сини сливи и запържените лукчета се слагат в тава, заливат се със соса и се запичат за около 20 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор.
Пай
ПРОДУКТИ: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ванилия, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 к.л. канела, 8-10 сини сливи.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Сините сливи се измиват, разрязват се на половинки, изчистват се от костилките и се оставят настрана. Яйцата заедно със захарта се разбива в купа. Добавят се олиото, киселото мляко и брашното. Накрая се прибавят бакпулверът, ванилията и канелата. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка. Върху сместа се поставят сините сливи с разстояние помежду им около 2 см. По такъв начин във всяко парче от сладкиша има слива. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 40 минути.
Все още няма коментари