Може ли всякакъв вид дървесна пепел, т. е. получена при горене на различни вещества, да се използва за торене и при какви култури може да се употребява? Как да я съхранявам през зимата?
Никола ПЕТРОВ, с. Столник, Софийско
Да съберете много пепел винаги е трудно. За икономия е по-добре да я насипете направо в ямите за засаждане на доматите, краставиците, картофите, а не да наторявате цялата почва. Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор, в който съдържанието на хранителните елементи е различно и зависи от произхода на пепелта. Не съдържа азот.
Най-богата на хранителни вещества е пепелта, получена от ръжена слама и слънчогледови стъбла. Най-добре е тя да се използва като подобрител за кисели почви, като се отчитат внесените с пепелта количества калий и фосфор. Внася се след прибиране на реколтата, преди основната обработка на почвата.
При направени анализи на растителна пепел са отчетени следните количества хранителни елементи:
Пепел, получена от слама на есенни житни култури – калий - 9,5-22 процента; фосфор - 3,5-8,6; калций - 3,5-10.
Пепел, получена от слънчогледови стъбла – калий – до 40%; фосфор – 2,5 - 78,6%; калций - 18,5%;
Пепел, получена от дърва – калий - 8,5 - 13,3%; фосфор - 3,4 - 7,1%; калций - 36,5 - 75%;
Пепелта на песъчливите почви трябва да се внася само през пролетта, а на тежката е допустимо да се внася и при есенното прекопаване
Все още няма коментари