Спанакът и зелето неслучайно се смятат за полезни. Зелените листни зеленчуци съдържат лутеин – важно съединение, което не се произвежда от организма и трябва да се набавя с храната. Лутеин се съдържа също в авокадото и яйцата. Учени от университета в Илинойс обясняват защо е важно да се поддържа адекватно равнище на лутеин в храната, пише Eurek Alert.
Лутеинът се натрупва в тъканите на мозъка и очите. Учените са изследвали ефекта му върху около 60 души на възраст от 25 до 45 години. Оказало се, че хората на средна възраст с по-висока концентрация на лутеин в организма, от гледна точка на невронната реакция, изглеждали по-млади. Изводът е, че лутеинът защитава мозъка от възрастови изменения.
Учени от университета в Линчепинг са установили, че лутеинът успешно се бори и с възпаленията. Известно е, че възпаленията в организма са свързани с исхемичната болест на сърцето. В ново изследване са участвали 193 души, страдащи от исхемия.
Учените измерили концентрацията на 6 разпространени каротиноиди (природни пигменти), включително и лутеин, в кръвта на доброволците. Специалистите отчели и равнището на интерлевкин 6 – маркер на възпалението. Изследването показало, че колкото по-висока е концентрацията на лутеин в кръвта, толкова по-ниско е нивото на интерлевкин 6.
Специалистите са открили също, че възпалителната активност на клетките от имунната система на участниците намалявала под въздействието на лутеина. Съединението се поглъща от клетките на имунната система и се натрупва в тях.
Все още няма коментари