Розмаринът е незаменим помощник в задачата да раздвижим и дадем скорост на ума си, твърдят учените. Holland & Barrettу, най-голямата верига магазини за здравословни храни във Великобритания, обяви, че продажбите на етеричното масло от розмарин са се увеличили с 270% след публикуването на изследването на университета „Нортумбрия“.
Според него учениците, които учат в класна стая с аромат на масло от розмарин, постигат по-добри резултати в тестовете за запаметяване. Луси Потингер, директор на отдел „Етична красота и ароматерапия“ в Holland & Barrett, казва, че мнозинството от клиентите били „родители, надяващи се да увеличат успеха на децата си по време на изпитната сесия“. Но розмаринът не е единствената храна, свързана със засилването на мозъчните функции. Daily Telegraph изброява още пет.
Боровинки
През 2015 г. изследователи от университета в Рединг установиха, че сокът от диви боровинки помага за подобряването на паметта и концентрацията при ученици в начално училище. Професор Клер Уилямс установи, че децата, които пиели една чаша и половина диви боровинки, се представяли по-добре на изпитите, свързани със запаметяване на думи и със задачи, които изискват от тях да не се поддават на разсейване.
Сладолед
Противоречиво изследване на японския учен Йошихико Кога установи, че консумирането на сладолед за закуска прави хората по-умни. Според проф. Кога консумирането на сладолед за закуска подобрявало бдителността и функционирането на мозъка по време на тестове.
Риба
Изследване на британски учени от 2011 г. установи, че приемането на храна с големи количества омега-3, като мазна риба, увеличава притока на кръв към мозъка, а това води до по-добро представяне по време на умствени задачи.
Портокалов сок
Пиенето на портокалов сок всеки ден може да помогне за подобряването на мозъчните функции, показа изследване от 2015 г. За целите на изследването учените от университета в Рединг помолили 37 възрастни да консумират 500 милилитра портокалов сок на ден в продължение на осем седмици. До края на периода на изследването функционирането на мозъка на участниците, които пили сок, се подобрило с 8%, в сравнение с тези, които пиели друга напитка.
Спанак
Изследване от 2015 г. установи, че приемането на спанак има потенциала да подмлади мозъка с 11 години и да предпази от деменция. Учени от университета Ръш в Чикаго наблюдавали диетата и менталните способности на около 950 възрастни хора всяка година в продължение на десет години. Те установили, че когнитивните способности на хората, които приемали зелени зеленчуци, като спанак, поне веднъж дневно, не отслабвали толкова, колкото тези на хората, които не консумирали такива зеленчуци.
Все още няма коментари