5 грама захар и 3-4 грама сол са допустимите за използване през деня. Солта трябва да е малко, но хората сядат на масата със солници и ръсят върху храната, това е вредно, коментира пред бТВ диетологът проф. Донка Байкова.
Почти 50 на сто от жените и мъжете имат високо кръвно. То причинява редица сърдечно-съдови заболявания, които са най-голямата причина за смъртност у нас, посочи тя.
В 100 грама чипс има една равна чаена лъжичка сол, което е достатъчната доза за деня, каза Байкова. Експеримент в студиото разкри, че в литър и половина безалкохолно има една водна чаша захар, което е прекомерно, коментираха експертите, които гостуваха в предаването "Чети етикета".
В края на предаването водещата Биляна Гавазова обяви, че в разговор с министерството на здравеопазването вчера е разбрала, че служебният кабинет се отказва да води кампания срещу солта и захарта, както беше обявено преди дни.