Всеки е индивидуален, и пряко зависи от темпа, начина на живот и работния график. И няма нищо страшно ако вечерята не е в 18:00 ч., както се смята за правилно. Диетолозите препоръчват приемането на храна 3 часа преди лягане. За този период от време храната се усвоява и тялото ще може да си почива през нощта.
Обемът на вечерята
В идеалния случай вечерята трябва да бъде лека, съдържаща максимум 450-500 калории и не надвишаваща 200 грама. Но в ежедневния живот, малцина следят калории и мерят продуктите преди хранене. В чинията е желателно да има толкова храна, след употребата на която ще се чувстваме леко гладни. Трябва да се помни, че преяждането води до излишни сантиметри.
Полезни и вредни продукти
Вечерното меню трябва да се състои само от полезни и леки ястия, за да може тялото да се справи с тях. Ще разгледаме какви продукти е препоръчително да се ядат на вечеря, за да отслабнем и кои са забранени, особено за по-късната вечеря.
Какви храни може да се консумират на вечеря?
За вечеря, трябва да избираме продукти, които са способни да успокоят нервната ни система, което е важно след работния ден, освен това да благоприятстват здравословния и пълноценен сън. Към тях се отнасят банани, авокадо, пилешки гърди. Трябва да се отбележи, че последните са чисто диетичен продукт и почти не съдържат мазнини.
Също така вечерното меню трябва да включва млечно-кисели продукти, които са източник на калций.
Как да приготвим лека вечеря?
Зеленчуците и плодовете трябва да заемат почетно място по време на вечеря. Например, артишок, който ускорява метаболизма поради високото съдържание на ензими. Но зелето е желателно да се изключи от менюто вечер, тъй като е в състояние да причини газообразни процеси в червата. Същото важи и за всички бобови растения.
Необходимо е също да се употребяват на вечеря полезни мазнини. Салатите трябва да се подправят с растителни масла като ленено, зехтин, сусамово. Те са способни да регулират нивото на лептина - хормонът, отговорен за обмена на веществата в организма.
Не трябва да забравяме и за морските продукти, които се усвояват много добре: риба, скариди, раци.
Особености при приготвянето на полезна вечеря
Важно условие за получаване на полезна и в същото време лека вечеря е приготвянето на храната на пара или чрез варене и задушаване. При пържене продуктите стават с високо съдържание на калории, а за вечеря, не са ни нужни излишни калории.
Уред за готвене на пара, ще ни помогне да приготвим вкусна, полезна, диетична храна и, в същото време ще спестим ценно време след тежкия работен ден.
Ще предложим няколко варианта за полезно вечерно меню.
Доматена супа
Това е лесно за приготвяне ястие, което ще осигури на организма минерали и ще притъпи чувството за глад. Освен това има пикочогонно действие и лек слабителен ефект, и по този начин освобождава организма от шлаки и токсини. Единственият недостатък е противопоказанието при лица с гастрит с повишена киселинност и язва на стомаха.
И така, за приготвянето на супата е необходимо да се пасират в блендер белени домати, моркови, зелен лук и босилек, добавя се сол на вкус. Получава се бързо, вкусно, полезно ястие!
Зеленчукова рапсодия
За това ястие трябва да се нарежат тиквички, домати, чесън, босилек и магданоз, след това да се запекат в тавичка във фурната. Невероятен аромат и лек вкус!
Лека салата за вечеря
Ако имаме парче варено пилешко бяло месо, можем да приготвим за броени минути вкусна и полезна салата за вечеря. Нарязваме месото на малки парченца, добавяме червен лук, портокалови резени и няколко капки зехтин.
Все още няма коментари