Поне девет са възможностите да замените вредната кристална захар. Не е толкова трудно, колкото си мислите, особено ако използвате естествени заместители на захарта. И все пак не забравяйте, че е необходима умереност във всичко - алтернативните продукти, изброени от letidor.ru, не са вредни, но са си сладки.
1. Стевия. Това растение е 10 пъти по-сладко от захарта, а неговият екстракт - почти 200 пъти! Затова не прекалявайте с него, употребявайте го внимателно. На детето може да му варите листа от стевия, вкусни са.
2. Сушени плодове в гореща вода. Стафиди, сушени сини сливи, кайсии, фурми стават много хубави, като се накиснат за 10-ина минути в гореща вода. Децата много ги харесват. Освен това те могат да бъдат полезни и вкусни акценти в домашния кейк. Потърсете си също и финикова захар, с която да овкусявате десертите.
3. Сироп от агаве. Сокът от този вид кактус е по-сладък от мед и съдържа желязо и калций, затова и го предлагат на диабетици вместо захар. Обозначенията „био“ и „органично“ гарантират качеството му. Можете смело да го използвате в кулинарията.
4. Сок от земна ябълка. Растението е познато още като йерусалимски артишок или топинамбур. Неговите грудки приличат на корен от джинджифил или на картоф и са много хрупкави и полезни, тъй като имат изключително нисък гликемичен индекс. Земната ябълка е пребиотик, препоръчван за диабетици.
5. Локум на прах. Ароматен и сладък, той е истински „склад“ на въглехидрати, фибри, витамини и минерали.
6. Палмова захар. Само като знаете как е създадена, ще ви се прииска да я опитате. Кристалите на този естествен подсладител не са нищо друго, освен ръчно подбран и изсушен цветен нектар от кокосова палма. Съдържа калий, цинк, желязо и витамини, което я прави "любимата храна на боговете".
Захарта от кокосова палма пък се получава, като от сока се изпарява водата. На вкус прилича на кафявата захар и според специалистите не влияе на гликемичния индекс. Затова е безопасна не само за диабетици, но и за всеки, който търси полезна алтернатива на бялата захар.
7. Меласа. Направен от захарна тръстика, този подсладител е полезен с това, че е лесносмилаем, богат на желязо и калций и с успех конкурира обикновената захар.
8. Кленов сироп. Четете съдържанието на етикета - в кленовия сироп понякога слагат захар и оцветители, а това ще обезсмисли вашите усилия да храните здравословно детето.
9. Сироп от артишок. Още една алтернатива на захарта, която е вкусна и с нисък гликемичен индекс. Съдържа инулин - фибри с пребиотичен ефект, и ценни аминокиселини, които помагат на храносмилането.
Все още няма коментари