Сезонът на карфиола дойде и сега е моментът да се възползваме от всичките му качества. Зеленчукът от семейството на зелето в България често присъства на масата под формата на туршия, но пресен е точно 100 пъти по-полезен. Той е сред най-нискокалоричните продукти и помага за топенето на мазнини неусетно.
Кремсупа с бекон
ПРОДУКТИ: 200 г сурово пушен бекон, 1 глава карфиол, 1 глава чесън, 1 глава лук, 1 ябълка, 4 с. л. зехтин, 1 щипка сухо къри, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът се разполовява и се залива с 1 с. л. Карфиолът се накъсва на розички, посолява се и се залива с останалия зехтин. Карфиолът и чесънът се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 35 минути. Беконът се реже на кубчета и се запържва в сух съд. Изважда се върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. В същия съд в мазнината от бекона се запържва наситненият лук. Наливат се 1,5 л вода и се добавят карфиолът и изстисканият от люспите чесън. Овкусява се с къри, сол и черен пипер и се готви още 10–15 минути. Пасира се. Сервира се с бекона и тънки резени ябълка.
На фурна
ПРОДУКТИ: 1 глава карфиол, 200 мл прясно мляко, 150 г сирене, 100 г кашкавал, олио, сол и черен пипер на вкус, копър.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се накъсва на розички и се слага във вряща вода за 7-10 минути. Отцежда се и се слага в тава за печене (подходящ вариант е съд от йенско стъкло). Поръсвате със сиренето, добавяте сол и черен пипер на вкус, сипвате олиото и заливате с млякото. Печете около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. След това поръсвате с настъргания кашкавал и отново връщате във фурната за 10 минути, за да се запече кашкавалът. За финал може да поръсите с пресен копър по желание.
Бързи шницели
ПРОДУКТИ: 1 голяма глава карфиол, 2 яйца, 1/2 ч. ч. пармезан (настърган), 2 с. л. зехтин, 3 скилидки чесън, 2 с. л. сух босилек, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се измива и се настъргва. Посолява се и се оставя за 20 минути. Слага се в кърпа (или марля) и се изстисква от водата. Добавят се яйцата, пармезанът, зехтинът, босилекът, смленият чесън, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, от която се оформят 6 шницела и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поднасят се със сос по желание.
Сицилианска салата
ПРОДУКТИ: 800 г карфиол, 3 червени чушки, 200 г маринован артишок, 100 г маслини „Каламата”, 100 г зелени маслини без костилка, 30 г филенца от аншоа, 3 с. л. каперси, 1/2 връзка магданоз, 1/2 връзка босилек, 60 мл зехтин, 20 мл бял балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се накъсва на малки розички. Пуска се в кипяща подсолена вода за около 3–4 минути, след това се облива с леденостудена вода. Червените чушки се нарязват на ивички, маслините „Каламата” се почистват от костилките и заедно със зелените се нарязват надве, а артишокът – на едро. Каперсите, аншоата, магданозът и босилекът се нарязват на ситно. В купа се слага карфиолът и отгоре се разпределят останалите продукти. Овкусява се с оцета, зехтина, сол и черен пипер.
Все още няма коментари