Кюфтетата заемат важно място в българската кухня, въпреки че тяхната родина е арабският свят. В различните държави са познати под различни наименования, но навсякъде е прието да се приготвят от кайма с много подправки. С идването на лятото обаче е добре да заменяме месото с пресни зеленчуци. Най-хубавото е, че от всички тях също можем да приготвим кюфтета, дори без да се лишаваме от подправките.
Бобени
ПРОДУКТИ: 2 консерви бял боб (по 400 г), 1 консерва червен боб (400 г), 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 зелена чушка, 1 люта чушка, 2 филийки хляб, 2 ч. л. кимион на зърна, 1/2 ч. л. кориандър на зърна, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване, зехтин за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Двата вида боб се отцеждат. Половината от белия боб се пасира. Чушките, лукът и чесънът се наситняват. Кимионът и кориандърът се запичат на сух тиган и се стриват в хаванче. Хлябът се смила на трохи. В купа се смесват отцеденият и пюриран боб, чушките, кимионът, кориандърът, лукът, чесънът и трохите. Овкусява се със сол, черен пипер. Разбърква се добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в малко мазнина, от всяка страна, до златисто.
От моркови
ПРОДУКТИ: 1,5 кг моркови, 5 с. л. маргарин, 150 мл прясно мляко, 150 мл бульон, 250 г хляб, 1/2 кубче прясна мая, 1-2 яйца, 300 г извара, 120 г сухари, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарязваме морковите на жулиени (или на кубчета). Прибавяме млякото, бульона и хляба. На тънка струйка наливаме разтворената мая. След това слагаме и яйцата, солта и изварата. Всичко се размесва добре. От сместа се оформят кюфтета, панират се в натрошените сухари и се пържат в сгорещено олио. По желание се поднасят, гарнирани със сметана или с извара.
Патладжанени
ПРОДУКТИ: 2 патладжана, 2 скилидки чесън, 1 яйце, 1 връзка магданоз, 12 бр. бейби моцарела, 50 г кашкавал от овче мляко, 50 г галета, сол и черен пипер на вкус, 2 яйца,
брашно и галета за овалване, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Патладжаните се белят и се режат на шайби. Посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивата течност. Измиват се и се подсушават. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат 30–40 минути в загрята на 150 градуса фурна с вентилатор, докато се изсушат, но не трябва да се карамелизират. Охлаждат се. Прехвърлят се в блендер и се смилат. Магданозът и чесънът се наситняват. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. Магданозът, чесънът, кашкавалът, яйцето и галетата се разбъркват с патладжана. Сместа се овкусява със сол и черен пипер и от нея се оформят кюфтета, като в средата на всяко се слага по една топчица моцарела. Кюфтетата се овалват в брашно, после в разбити яйца и накрая в галета. Пържат се в около 1 пръст олио до готовност от всички страни.
Вегетариански
ПРОДУКТИ: 3 малки тиквички, 130 г киноа, 800 г нахут от консерва, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 2 с. л. доматен концентрат, 150 г сурови тиквени семки, 1 ч. л. сух розмарин, 6 с. л. зехтин + за намазване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Киноата се измива, сварява се в подсолена вода, охлажда се под течаща студена вода и се отцежда. В половината от зехтина се запържват наситнените лук и чесън и нарязаните на кубчета тиквички, докато омекнат. Нахутът се отцежда, пюрира се и се смесва със запържените зеленчуци, доматения концентрат, розмарина, останалия зехтин, сол и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква добре и се разделя на две части. Към едната се добавя киноата, а към другата – смлените тиквени семки. Оформят се малки кюфтета, намазват се със зехтин и се подреждат в две тави, покрити с хартия за печене и намазани със зехтин. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути – в зависимост от големината.