Деликатесно меню с гъби
1 коментара
Гъбите често са пренебрегвани и участват в ястията като добавка или гарнитура. Всъщност самите те могат да бъдат чудесно основно, стига да се приготвят вкусно. Изчислено е, че са 30 пъти по-полезни от месото, а в източната медицина от тях се прави дори чай.
Пълнени на скара
ПРОДУКТИ: 500 г едри кафяви печурки, 100 г синьо сирене, 150 г крема сирене, 100 г бекон (на ленти), 2 стръка мащерка, 1 стрък розмарин, зехтин за намазване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Беконът се запича на скара и се наситнява. Розмаринът и мащерката се нарязват и се смесват със сирената. Гъбите се белят и пънчетата им се отстраняват. Намазват се със зехтин от външната страна и се овкусяват със сол и черен пипер. Пълнят се със сместа и се пекат на скара. Когато са готови, се поръсват с бекона.
Свинско с пачи крак
ПРОДУКТИ: 1 кг свинско месо, 300 г гъби пачи крак, 3 моркова, 1 голяма глава лук, 50 г краве масло, олио за пържене, брашно за овалване, сол и червен пипер на вкус, вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От месото подгответе пържоли. Всяка пържола оваляйте в брашно и изпържете до полуготовност. Измийте гъбите и ги начупете на парчета с ръце. По-дребните могат да останат цели. Подредете пържолите в тава за печене. Върху тях нарежете на тънки кръгчета морковите или ги настържете (по желание), а лука нарежете на ситно. Добавете и гъбите. Поръсете с подправките. Ястието поема повече червен пипер. Накрая добавете маслото и долейте с вода. Покрийте тавата с фолио и печете до готовност в предварително загрята фурна.
Супа от печурки
ПРОДУКТИ: 500 г печурки, 4-5 средно големи картофа, 2 средно големи моркова, 1 глава лук, 250 мл животинска сметана, 50 г краве масло, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите, лукът, морковите и гъбите се почистват и нарязват на едро. Заливат се с 2 литра студена вода и се варят, докато омекнат. След това половината от течността се изсипва, а останалият бульон и зеленчуците се пасират до получаването на гладка смес. Брашното се запържва в маслото, като непрекъснато се бърка. Добавя се сметаната, разбърква се и се вари около 1 минута. Накрая сметаната се добавя към пасираните зеленчуци, разбърква се и супата се овкусява със сол и черен пипер на вкус. По желание може да поднесете супата с кротони.
Гювече с манатарки
ПРОДУКТИ: 400 г пресни манатарки, 200 г сирене гауда, индийско орехче, черен пипер, магданоз, 2 скилидки чесън, 2 с. л. зехтин, 1/2 кг картофи, 100 г краве масло, 1 ч. ч. прясно мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се варят цели, без да се белят. След това се отцеждат и се белят, докато са още топли. Приготвя се пюре, като картофите се размесват с млякото, половината от маслото, 1 ч. л. смляно индийско орехче, сол и пипер на вкус. Останалото масло се смесва със зехтина и в тях за 10 секунди се запържват наситнените скилидки чесън. Прибавят се нарязаните на дребно гъби и се пържи 4 минути на силен огън. Поръсва се с магданоз, сол и черен пипер. Оставя се настрана. Гювече се намазва с масло, пълни се до половина с картофено пюре, покрива се с пласт запържени манатарки, отгоре се подрежда нарязано на кубчета сирене и се запечатва със слой пюре. Пече се в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато се зачерви.