Установено е, че пиенето на сок от червено цвекло в продължение на 4-6 седмици стабилизира състоянието на организма. Съдържа много вещества, които подпомагат изхвърлянето на токсините, подобряват функцията на черния дроб и пречистването на кръвта, затова е и много подходяща храна по време на лъчетерапия и затлъстяване. И въпреки че това е най-сладкият зеленчук, той е подходящ за диабетици, а хлорофилът, който съдържа, помага на страдащите от анемия, особено в комбинация със сок от ряпа и моркови.
Една от най-важните съставки на червеното цвекло са антоцианите (цветни пигменти), които имат антиоксидантни свойства. За стимулиране на имунната система цвеклото може да се пие в комбинация с имуностимулатори и антиоксиданти като женшен. През зимните месеци при хрема и настинка пък може да капвате по 1-2 капки сок от цвекло в ноздрите си и така вашето състояние със сигурност ще се подобри. Ако страдате от високо кръвно пък, комбинирайте цвекло и мед. Интересен факт е, че цвеклото е и подходящ зеленчук за спортисти, които се стремят към по-голяма издръжливост, заради нитратите, които съдържа. Освен че щадят кислородните запаси на организма, те дават и чувството за по-малко изтощение.
Имайте предвид, че въпреки всички положителни качества сокът от червено цвекло не бива да се приема повече от 4-6 седмици. След този период е необходима почивка, тъй като непрекъснатото му пиене има разхлабващо действие.
Все още няма коментари