Запеканките са интернационални ястия, които позволяват винаги да се експериментира. Различните народи използват различни продукти за тях, но в основата почти винаги са картофите. В момента на пазара изобилства от пресни такива, които са освен по-здравословни, но и по-вкусни, приготвени запечени, а не пържени. Хубаво е запеканките да се приготвят в глинени съдове или тави от порцелан, но за улеснение на днешните домакини съществуват и еднократни тавички, направени от фолио.
С броколи и чедър
ПРОДУКТИ: 6 картофа, 300 г броколи, 200 мл сметана, 200 г настърган кашкавал, 100 г настърган чедър, мащерка, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват, нарязват се на по-едри кубчета и се сваряват. Броколите се разделят на розички и се бланшират във вряща вода за 2-3 минути. Изваждат се и се поставят в купа, пълна с вода и лед. Сварените картофи се отцеждат и се слагат в намаслена тавичка. В нея се изсипват и бланшираните броколи. Слагат се настърганите сирена, подправките и сметаната и се разбърква добре. Ястието се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
По бургаски
ПРОДУКТИ: 1 кг картофи, 400 г шунка (или друг вид колбас), 350 - 400 г кашкавал, 500 мл готварска сметана, 9-10 кисели краставички, 2 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Сметана се разбива с яйцата, овкусява се със сол и се добавят шунката и краставичките, нарязани на дребни парченца. Картофите се слагат в намазнена тавичка и върху тях се изсипва сметановата смес. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса около 20-25 минути. Кашкавалът се настъргва и се поръсва върху ястието, връща се във фурната и се пече, докато кашкавалът се зачерви. Сервира се със ситно нарязан магданоз.
С тиквички
ПРОДУКТИ: 2 кг тиквички, 400 г кашкавал, 6 домата, 4 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус, брашно за паниране, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се нарязват на шайби, овкусяват се със солта и се оставят да престоят около 15-20 минути. След това се овалват в брашното и се пържат до готовност.
Доматите се режат на шайби, магданозът – на ситно, а яйцата се разбиват. В тава за печене се слагат ред тиквички, върху тях домати, поръсва с магданозът и така, докато свършат продуктите. Накрая всичко се подправя с черния пипер, поръсва се с настъргания кашкавал и се залива с разбитите яйца. Ястието се пече на 180 градуса около 30-40 минути.
От картофено пюре
ПРОДУКТИ: 400 г картофено пюре на прах, 150 г пушено пиле, 100 г кашкавал, 4–5 стръка магданоз, краве масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пюрето се приготвя според указанията на опаковката и се сипва в намазан с масло съд за печене. Пушеното пиле се нарязва на ситно и се реди върху разстланото пюре. Отгоре се настъргва кашкавалът и всичко се запича 5–6 минути на 200 градуса до златист цвят на кашкавала. Ястието се поръсва с накълцания магданоз и се сервира.
Все още няма коментари