За да водим здравословен начин на живот е редно да познаваме себе си, да се вслушваме във всичко, което ни говори тялото и да разпознаваме знаците, които ни изпраща. Затова трябва да знаем повече за храната, особено тази, която ни доставя неимоверно удоволствие, но която може и да ни навреди при прекомерна консумация, като шоколада, например.
Но преди всичко – какво означава "хубав шоколад"? Това е продукт, чието съдържание на какао е редно да бъде мин. 65%. Колкото повече какао има в него, толкова по-здравословен е той. Колкото по-черен, толкова по-полезен за здравето е.
Шоколадови сметки: 3 парченца (30 г) черен шоколад със 70% какао съдържат: 160 калории; 12 г мазнини; 8 г захар; 2 до 4 г фибри. 3 парченца черен шоколад с 80% какао съдържат: също толкова калории т.е. 160 калл.; 14 г мазнини; по-малко мазнини, само 4 г; 2 до 4 г фибри. Защо този грамаж, а не по-голям? Тъй като три парченца черен шоколад се равняват на 10% от дневните хранителни нужди.
Отговорът на въпроса: можем ли да консумираме шоколад всеки ден! Да, но без да прекаляваме, защото независимо от ползите му, 100 г черен шоколад се равняват на близо 600 калории. За щастие, характерните за него мазнини не са опасни за сърдечно-съдовата система в организма.
Все още няма коментари