С мак и сусам
Необходими продукти: суха мая - 1 пакет, вода - 70 мл, прясно мляко - 200 мл, захар - 1 с.л., сол - 1 ч.л., олио – 2-3 с.л., яйца - 2 бр. (единият жълтък е за намазване), брашно - 500 г, мак, сусам - за поръсване.
Начин на приготвяне: Активира се маята във водата със захарта. Сипва се в пресято брашно, добавяме останалите продукти и замесваме средно меко тесто.
Оставя се да втаса 30 минути. Разделя се на 10 равни топчета. Всяко се оформя на дълъг фитил 40-45 см, прегъва се през средата и двата края се усукват и оформят на колаче. Нареждат се в намаслена леко тава. Оставя се да почине тестото за 15 минути. Намазваме с разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме семена. Печем в загрята фурна на 180 градуса около 20 минути. Да не се препичат, за да са мекички отвътре!
Лесни гевречета
Необходими продукти: 500 г брашно, 5 г сол, 200 г вода, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Пресейте брашното и направете кладенче в него. Вътре сложете яйцето и солта. Прибавяйки по малко вода, замесете тестото. Разделете го на 6 части и оформете от всяка кръгли колачета с дупка в средата. Отгоре намажете с разбит жълтък. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене или намазнена с олио, и ги изпечете до придобиването на загар.
Сладки кравайчета
Необходими продукти: брашно - 500 г, 4 яйца, олио - 4 с.л., пудра захар - 5 с.л., амонячна сода - 2 равни ч.л., сода бикарбонат - 1 равна ч.л., ядки - орехи или фъстъци, захар - няколко бучки.
Начин на приготвяне: Разбийте яйцата с пудрата захар, докато сместа се сгъсти и побелее. Прибавете след това постепенно олиото. Размесете амонячната сода и содата бикарбонат в брашното и омесете тестото. Разточете го на кора, дебела 1 см. С помощта на водна или по-малка чаша (или форма) изрежете гевречетата и ги подредете върху тава с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и поръсете отгоре с натрошени ядки или семена. Може да ги поръсите и с няколко счукани бучки захар. Изпечете гевречетата в умерено загрята фурна.
Коледарски дарове
Необходими продукти: 3 ч.ч. (от 200 мл) типово брашно, 200 мл вода, 13 г прясна мая или 1 с.л. суха, 1,5 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио (зехтин), 3 с.л. маково семе, 3 с.л. сусамово семе (или друго), 1 с.л. ленено семе.
Начин на приготвяне: Маята, ако е прясна, се поръсва със захарта, след което тя се втечнява, добавя се малко вода - да се получи смес с гъстота на боза. Ако маята е суха - разтваря се със захарта и малко вода. Оставя се да задейства за около 10 мин. Налива се останалата вода към маята и заедно с брашното се замесва еластично тесто. Накрая на месенето се добавят солта и мазнината. Месенето продължава около 10 мин, след което се поставя в намазан съд и се оставя на топло място да втасва около час. През това време леко се запичат на котлон семената и се охлаждат. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 25 на 35 см. Поръсва се с половината от семената и се прегъва на три части към центъра (като за многолистно тесто). Отново се разточва на правоъгълник с размери 25 на 25 см. Леко се навлажнява и от двете страни и поръсва с остатъка от семената. Оставя се да втасва още 20-30 мин. Изрязват се ивици, леко се усукват и оформят колачета. Поставят се върху хартия за печене и втасват до двоен обем около 20 мин. Фурната се загрява на 200 градуса, пекат се до зачервяване – 15 мин.
Все още няма коментари