Хумусът е сред най-важните ястия в традиционната кухня на народите от Близкия изток, но от векове се приготвя из целия свят. Неговата основна съставка – нахутът, е сред най-древните бобови култури и доказано е най-богат на полезни съставки от всички подобни култури. Изключително полезен е за стомаха и кръвта, а ненатрапчивият му вкус позволява да се съчетава с всякакви сезонни зеленчуци и подправки под формата на хумус – лесна, вкусна и диетична разядка, която си подхожда с всички питиета.
От тиквички
ПРОДУКТИ: 4 малки тиквички, 60 г сусамов тахан, 1 консерва нахут (400 г), 1 скилидка чесън, 1 лимон, 50 мл студено пресован зехтин, 1 стрък розмарин, сол и пипер меланж на вкус, зехтин за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се режат по дължина, посоляват се и се намазват със зехтин. Пекат се на грил-тиган. Нарязват се и се оставят да се охладят. Нахутът се пасира с наситнения розмарин, сусамовия тахан, тиквичките, чесъна, настърганата лимонова кора и лимоновия сок, зехтина, сол и пипер меланж на вкус. Поднася се с препечен хляб или крекери.
С моркови
ПРОДУКТИ: 350 г моркови, 100 мл зехтин, 1 консерва нахут (400 г), 3 скилидки чесън, 2 ч. л. кимион на зърна, сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се обелват, режат се на кубчета и се слагат в тава. Заливат се с 20 мл зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, докато омекнат и започнат да се карамелизират – около 30 минути. Кимионът се запича в сух тиган и след това се стрива в хаванче. Чесънът, отцеденият нахут и морковите се смилат в блендер с кимиона, лимоновия сок и останалия зехтин. Готовият дип се поднася с филийки хляб.
С тиква и розмарин
ПРОДУКТИ: 2 консерви нахут (по 400 г), 600 г тиква (сорт „цигулка“), 70 мл зехтин, 1 глава чесън, 1 лимон, 1 стрък розмарин, 2 с. л. сусамов тахан, 1 с. л. мед, сол и черен пипер на вкус, арабски питки за сервиране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се обелва, почиства се, реже се на кубчета и слага в тава. Добавят се и целите необелени скилидки чесън, 20 мл зехтин, медът и сол на вкус. Разбърква се и се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, докато омекне – 40 минути. Чесънът се почиства и се пасира с отцедения нахут, тиквата, тахана, наситнения розмарин, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Налива се и останалият зехтин и отново се пасира. Хумусът се сервира с препечените питки. По желание се залива с малко зехтин.
С дъх на босилек
ПРОДУКТИ: 1 консерва нахут (400 г), 60 мл зехтин, 1/2 лимон, 1 с. л. сусамов тахан, 1 връзка босилек, 4 стръка магданоз, 1 скилидка чесън, сол на вкус. За поднасяне: 1 багета, 20 г пармезан, 40 г краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нахутът се намачква с вилица и се смесва с тахана, лимоновия сок и зехтина. Чесънът се стрива на паста в хаванче заедно с листенцата босилек и магданоз, и сол на вкус. Зелената смес се прибавя към нахута и се разбърква. Багетата се реже на дълги парчета, които се разбъркват с меко масло и настърган пармезан. Запичат се на скарата, докато хлябът стане златист и хрупкав. Хумусът се поднася със запечения хляб.
Все още няма коментари