Ванилена сладост
Необходими продукти: 125 г краве масло, 2 яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1 чаена чаша брашно, 1/3 чаена чаша кисело мляко, 2 ванилии, 1 чаена лъжичка бакпулвер.
Начин на приготвяне: Разтопете маслото на водна баня, извадете яйцата от хладилника, пресейте брашното заедно с бакпулвера. Разбийте яйцата и захарта с миксер, тел за разбиване или пък с вилица. Добавете киселото мляко и отново разбъркайте, добавете и маслото. Към течната смес добавете пресятото с бакпулвера брашно, малко по малко, при непрекъснато разбиване до получаване на еднородна смес. Накрая добавете и есенцията и отново разбийте. Във всяко гнездо на формата за мъфини слагате по една хартиена кошничка и пълните 3/4 от обема. Ако ползвате силиконова форма за мъфини, не е необходимо да слагате хартиени кошнички, само намажете формата предварително с олио и изсипете сместа. Печете ваниловите мъфини в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин. Проверете дали са изпечени, като набодете с клечка за зъби - ако остане суха, мъфините са готови!
Шоколадови кексчета
Необходими продукти: 1 яйце, 1 чаена чаша брашно, 125 г краве масло, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 5 чаени лъжици какао, 1/2 чаена чаша захар, 2 чаени лъжички бакпулвер, 100 г шоколад.
Начин на приготвяне: Захарта и яйцето (задължително постояло на стайна температура) разбивате добре. По възможност с миксер, ако нямате миксер - може и с тел за разбиване. Пресявате със сито брашното, бакпулвера и какаото. Разбивате млякото и маслото, което сте разтопили предварително. Смесвате първо течните продукти, а после малко по малко добавяте и сместа от брашното и какаото, като накрая прибавяте и начупения на дребно шоколад. След като сте готови със сместа, трябва да подготвите формата за мъфини. Ако ползвате силиконова форма за мъфини, хартиени кошнички даже не са ви необходими, защото след изпичане няма да имате проблем да извадите готовите кексчета от формичките. Но ако решите да не ползвате хартиените кошнички, ще лишите вашите мъфини от тяхното очарование, защото именно тези малки шарени хартийки придават този симпатичен вид на мъфините. И така, поставяте хартиените кошнички във формата за мъфини и в тях изливате сместа, като не пълните кошничките догоре, защото мъфините се надигат много при печене. Ако сложите твърде малко смес, то при печене те няма да изпълнят формичката, ако сложите пък твърде много, мъфините ще прелеят.
Шоколадовите кексчета се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Най-сигурен начин да разберете, че са готови, е да ги пробвате: бодвате ги с клечка за зъби и ако по нея остане нещо, значи имат нужда от още печене.
Бананова мечта
Необходими продукти: 1/2 чаена чаша брашно, 2 ванилии, 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 1 яйце, 2 чаени лъжички бакпулвер.
Начин на приготвяне: След като пресеете брашното, в една купа с помощта на вилица, тел за бъркане или с миксер разбийте яйцето и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към сместа бавно и при непрекъснато бъркане добавете брашното. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията. Разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица. Идва моментът, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във формичките на мъфини. Ако ползвате силиконова форма за мъфини, може, след като леко намазните отделните гнезда, да изсипете директно сместа, като тя трябва да е 3/4 от обема. Ако ползвате тефлонова форма за мъфини с отделни гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на 3/4 от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 мин. Преди да извадите мъфините от фурната, ги боднете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени. Ако тя остане суха, може да извадите банановите мъфини от фурната.
Шоколадови кексчета
Необходими продукти: 1 яйце, 1 чаена чаша брашно, 125 г краве масло, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 5 чаени лъжици какао, 1/2 чаена чаша захар, 2 чаени лъжички бакпулвер, 100 г шоколад.
Начин на приготвяне: Захарта и яйцето (задължително постояло на стайна температура) разбивате добре. По възможност с миксер, ако нямате миксер - може и с тел за разбиване. Пресявате със сито брашното, бакпулвера и какаото. Разбивате млякото и маслото, което сте разтопили предварително. Смесвате първо течните продукти, а после малко по малко добавяте и сместа от брашното и какаото, като накрая прибавяте и начупения на дребно шоколад. След като сте готови със сместа, трябва да подготвите формата за мъфини. Ако ползвате силиконова форма за мъфини, хартиени кошнички даже не са ви необходими, защото след изпичане няма да имате проблем да извадите готовите кексчета от формичките. Но ако решите да не ползвате хартиените кошнички, ще лишите вашите мъфини от тяхното очарование, защото именно тези малки шарени хартийки придават този симпатичен вид на мъфините. И така, поставяте хартиените кошнички във формата за мъфини и в тях изливате сместа, като не пълните кошничките догоре, защото мъфините се надигат много при печене. Ако сложите твърде малко смес, то при печене те няма да изпълнят формичката, ако сложите пък твърде много, мъфините ще прелеят.
Шоколадовите кексчета се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Най-сигурен начин да разберете, че са готови, е да ги пробвате: бодвате ги с клечка за зъби и ако по нея остане нещо, значи имат нужда от още печене.
Бананова мечта
Необходими продукти: 1/2 чаена чаша брашно, 2 ванилии, 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 1 яйце, 2 чаени лъжички бакпулвер.
Начин на приготвяне: След като пресеете брашното, в една купа с помощта на вилица, тел за бъркане или с миксер разбийте яйцето и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към сместа бавно и при непрекъснато бъркане добавете брашното. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията. Разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица. Идва моментът, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във формичките на мъфини. Ако ползвате силиконова форма за мъфини, може, след като леко намазните отделните гнезда, да изсипете директно сместа, като тя трябва да е 3/4 от обема. Ако ползвате тефлонова форма за мъфини с отделни гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на 3/4 от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 мин. Преди да извадите мъфините от фурната, ги боднете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени. Ако тя остане суха, може да извадите банановите мъфини от фурната.
Все още няма коментари