Преди година крушите бяха обявени за новата суперхрана на 21. век. Съдържанието им на мазнини и калории е минимално, а в същото време са пълни с витамини и фибри. В нашата кухня рядко се използват за основни ястия, но за сметка на това присъстват в много десерти, с които да развихрите въображението и апетита си.
Обърнат сладкиш с круши
ПРОДУКТИ: 4-5 круши, 125 г краве масло, 7 с. л. захар. За заливката: 200 г захар, 4 яйца, 200 г брашно, 1 бакпулвер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: На дъното на тава за печене карамелизираме захарта и отгоре сипваме разтопеното масло. След това нареждаме крушите, които предварително сме нарязали на филии. Заливаме със смес от яйцата, захарта и брашното с бакпулвера. Печем 40 минути на 180 градуса. След 30 минути обръщаме в поднос и гарнираме със сметана.
Пълнени със сирене
ПРОДУКТИ: 4 круши, 160 г сирене бри, 80 г бадеми, 4 с. л. зехтин, 2 с. л. сок от лимон, 2 с. л. мед, 2 с. л. дижонска горчица, 1 с. л. бял балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зехтинът се смесва с меда, горчицата, оцета и лимоновия сок. Овкусява се със сол и черен пипер. Крушите се разрязват на две по дължина и се почистват от семките, и се намазват с дресинга. Подреждат се в тава с незалепващо покритие с разреза надолу. Заливат се с останалия дресинг. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. След това внимателно се обръщат и в тях се слагат парченца бри. Пече се още 5 минути. Бадемите се накълцват и се запичат на сух тиган. Готовите круши се поръсват с тях и се сервират.
Карамелен кекс
ПРОДУКТИ: 400 г брашно, 300 г захар, 200 г орехи, 200 мл олио, 3 яйца, 3 круши, 1 ч. л. сода. За соса: 100 г кафява захар, 50 г краве масло, 2 с. л. кондензирано мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крушите се обелват и се нарязват на кубчета. Захарта се разбива с яйцата, докато сместа побелее и стане пухкава. Налива се олиото и отново се разбива. Прибавят се брашното и содата. Разбърква се. Слагат се крушите и накълцаните орехи и отново се разбърква. Сместа се сипва в намазнена и набрашнена форма с дупка по средата и се пече 1 час в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор. Млякото, маслото и захарта се смесват в касерола. Готви се на умерен огън до получаване на карамелен сос. Охлажда се. Кексът се залива с карамела, оставя се да стегне и се нарязва.
Есенен тарт
ПРОДУКТИ: 4 круши, 650 г бутертесто, 150 г печени лешници, 120 г кафява захар, 120 г краве масло (меко), 10 г ванилова захар, 2 яйца.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лешниците се смилат, сипва се захарта и отново се смила. Прибавя се маслото, чуква се едно яйце, ароматизира се с ванилията и се разбърква. Сместа се оставя в хладилник да стегне. Крушите се белят и се режат на тънки парчета. Бутертестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват ленти, с които след това се оформя бордът на всеки тарт. Кората се реже на 4 правоъгълника. От лентите тесто по краищата на всеки правоъгълник се оформя борд. Лешниковата смес се разпределя върху тестото, отгоре се подреждат крушите и по желание се мажат с масло. Ръбовете се мажат с разбито яйце. Пекат се в загрята на 200 градуса за 15 минути.
Все още няма коментари