4-степенно апетитно меню с круши
0 коментара
Крушите често са наричани суперхрана, но за жалост, са сред най-нетрайните плодове. Богати са на витамини и антиоксиданти и имат свойството да пречистват организма от натрупаните токсини и вредни вещества. Ето защо е добре да им наслаждаваме, когато сме в техния сезон и можем да ги открием на всяка сергия. Те са универсална съставка, намираща място и в основното, и в салата, макар у нас да ги ползваме само за десерти.
Салата
ПРОДУКТИ: 2 цикории, 1 зелена салата, 80 г печени орехи, 1 голяма круша, 1 малка глава лук, 4 с. л. зехтин, 1 с. л. мед, 2 с. л. ябълков оцет, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва в 1 с. л. зехтин, докато омекне. Крушата се бели, почиства се от семките, реже се на малки кубчета и се добавя към лука, като се готви, докато омекне. Всичко се сипва в купата на блендер, добавят се оцетът, сол и черен пипер на вкус, медът и останалият зехтин и се пасира. Полученият дресинг се оставя да се охлади добре. Зелената салата се измива, подсушава се и се накъсва. Добавя се и цикорията, нарязана на едро. Салатата се залива с дресинга и се поднася с накълцани орехи. По желание се поръсва с кубчета синьо сирене.
Банички със сирене
ПРОДУКТИ: 2 круши, 8 точени кори, 50 мл зехтин, 50 г рукола, 200 г синьо сирене, 50 г орехи.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на тънки парчета. Една точена кора се намазва със зехтин и върху нея се разпределя рукола. Слага се втора кора, намазва се със зехтин и се притиска. Режат се на три ленти по дължина. По същия начин се приготвят и останалите кори. В единия край на всяка лента се подреждат круши, върху тях се слагат кубчета сирене и най-отгоре – орехи. Завиват се триъгълни банички и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Телешки медальон
ПРОДУКТИ: 1 кг телешко бонфиле, 1 с. л. маково семе, 1 с. л. захар, 3 с. л. мед , 2 круши, 2 стръка мащерка, 1 ч. л. морска сол, 1 с. л. сос уорчестър, 20 мл червено вино, 1 стрък целина, 500 г пушен бекон , 25 мл коантро.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Телешкото бонфиле се реже на медальони, които се увиват в нарязания на лентички бекон и се защипват с клечка за зъби. Потапят се в приготвената марината и се оставят да престоят около 20 минути. Маринованите медальони се слагат на барбекю и се пекат по 8–10 минути от всяка страна. В тиган се смесват медът, захарта, маковото семе и коантрото и се загряват, докато захарта се разтопи. С получената смес се поливат изпечените за по 5 минути на барбекю резени круши и се сервират като гарнитура към медальоните.
Обърнат сладкиш
ПРОДУКТИ: 4 круши, 80 г захар, 50 г краве масло. За тестото: 240 г брашно, 125 г краве масло (със стайна температура), 150 г захар, 60 г захаросан джинджифил, 10 г бурбонска ванилова захар, 10 г бакпулвер, 180 мл сайдер от круши, 1 яйце, 1 ч. л. канела.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крушите се обелват, разрязват се по дължина и се почистват от семките. Маслото и захарта се загряват, докато захарта се карамелизира. Слагат се плодовете и се готвят от двете страни. Когато станат карамелени, се отстраняват от котлона. Подреждат се с отвора нагоре в тава, застлана с пергаментова хартия. Заливат се с отделилия се карамелен сос. Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцето, сайдерът, бакпулверът, ваниловата захар, канелата и брашното и отново се разбива. Накрая се добавя и накълцаният захаросан джинджифил и се разбърква. Плодовете се покриват с тестото. Заравнява се. Сладкишът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изважда се, охлажда се за 10 минути и се обръща.
Все още няма коментари