Звезда

Цветана Манева отказала на Джеймс Бонд  

Фото 14 март 2017, 14:30
0 коментари
847 прочитания
Цветана Манева е единствената актриса, която става звезда първо на провинциалната сцена, а след това завладява и столицата. За красивата пловдивчанка още навремето казват, че не е трябвало да се ражда в България, а в САЩ, за да се конкурира с киноколоси като Мерил Стрийп и Хелън Мирън. Макар Цветана до ден-днешен да е посветена на изкуството у нас, тя не остава незабелязана и отвъд пределите на родината. След като изиграва разтърсващата роля на млада майка, затворена зад решетките във филма „Последната дума“ от 1973-та, вратите й към Холивуд се отварят.

Американски продуценти остават безмълвни от кадъра, в който Манева кърми бебето си, родено в грях в затвора, а в следващия миг увисва трагично на бесилото. Щатските кинаджии веднага изпращат до София официално писмо, в което изразяват желанието си нашата звезда да подпише дългосрочен договор с компанията, като я гласели за главната роля в култовата поредица филми за Джеймс Бонд. Властите у нас обаче потулват писмото и дори не уведомяват актрисата. Те пращат лаконична телеграма до Америка, в която пише: „Не може. Цветана е болна!“. Случката се разиграва точно преди Нова година. След празниците обаче щатските продуценти решават да дойдат у нас, за да видят що за актриса е Манева. Остават очаровани и водят преговори с нея, но тя отказва, защото чувства мястото си тук.

Единственият човек, на когото не може да каже „не“, е нейният дългогодишен спътник в живота – актьорът Явор Милушев. Преди да минат под олтара, двамата живеят доста време на семейни начала, а сватбата им е навръх 9 септември. „В датата няма партийна символика, просто беше единствената свободна, а ние бързахме“, обяснява Манева. „Ако Явор не се беше държал с мен така, както го е правил винаги, отдавна нямаше да съм жива!“, казва актрисата за своя съпруг.


ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА
В киното дебютира като Деница в историческия филм „Калоян“. В ролята на царя е Любимир Димитров.



МАЙКА ГЕРОИНЯ
В една от най-силните си роли – учителката в „Последната дума“.


 
УСМИВКА
Манева в кадър от "Басейнът" на Бинка Желязкова.



СИНЯ КРЪВ
Като английската кралица в специалния благотворителен проект "Да оставим следи III".



МОМИЧЕТО НА ТАТКО
С баща си Георги Манев пред градинка в центъра на Пловдив.
 


СЕМЕЙНА ИДИЛИЯ
С мъжа на сърцето й - Явор Милушев и любимото им куче Ричи.


 
ОТЛИЧНИЧКА
В гимназията е първа по успех и поведение.


 
ТАНДЕМ
С най-любимия си сценичен партньор - Стефан Данаилов, в „Началото на деня“.



ЗАБРАНЕНА ЛЮБОВ
С покойния Георги Черкелов като любовници в лентата "Трудна любов"



КЛАСИКА
С Тодор Колев и Маргарита Карамитева в комедийната класика „Опасен чар”.



ЧЕСТНИ ОЧИ
Непреклонният поглед наследява от майка си


 
0 коментари

Все още няма коментари

avatar