Царството на старите майстори

Кастро и Шарл Азнавур пили габровска ракия в "Етъра"

Маршал Жуков също хапнал български гозби

Фото 3 май 2016, 08:00
0 коментари
904 прочитания
Светът на Възраждането – това е уникалният етнографски комплекс “Етъра” край Габрово. За километър тук се изминават няколко века. Това е първият наш музей на открито и до днес си остава най-големият. Комплексът е създаден преди близо половин век - на 7 септември 1964 г. Там са събрани произведенията, сечивата и майсторските рецепти на резбари, бакърджии, кавалджии, звънчари, фурнаджии, шекерджии, билкари, самарджии, ножари, тъкачи, гайтанджии и грънчари. На площ от около 70 декара могат да се видят повечето от съществувалите по онова време 30-ина занаята в българския Манчестър. Произведенията на старите майстори стигали до Виена, Марсилия, Анадола и Кайро. 



Водата



При посещението си в Габрово през XIX век пътешественикът Феликс Каниц се впечатлил от хитроумните хидросъоръжения и написал: “Габрово живее на вода”. Каниц оставил върху литография и старите занаятчийски работилници на България.


Църквата



Изградената в “Етъра” църква “Свето Богоявление” с училище е копие на храм от с. Радовци, община Дряново, от 1868 г. Архитектурата съчетава балканска къща, култова сграда и училище.


Караджейката



Воденицата (караджейката) е най-старият действащ обект в музея. При мелене брашното става тъмно на цвят. В “Етъра” се намира единствената сбирка на стари водни двигатели. Това е причината водното колело да се превърне в емблема на музея. 


Саковата къща



Къщата на габровския търговец Петър Сака е построена през 1850 г. до Баев мост в Габрово. Възстановена е в музея през 1970 г.


Чаршията



По лявата страна на реката в “Етъра” е Чаршията – редуващи се едно след друго жилища, занаятчийски работилници и търговски дюкяни.


Гости


При посещението си в България през 1972 г., заедно с Живков и ген. Добри Джуров, Фидел Кастро се отбил и в комплекса, където го нагостили с национални гозби и изстудена ракия. Освен вожда на кубинската революция колоритното селце е посрещало у други именити гости от цял свят – по калдъръма на “Етъра” са се разхождали и съветският пълководец маршал Георгий Жуков, и френският шансониер Шарл Азнавур...
0 коментари

Все още няма коментари

avatar