Спомени от соца: Играта на ластик

Фото 16 фев. 2016, 11:01
2 коментари
2577 прочитания
Помните ли игрите от детството? Но не тези със скъпите колички, куклите Барби, огромните самолети и влакове, а онези простички игри, за които беше нужно предимно въображение, добри приятели и много енергия. 

Една от любимите игри на момичетата беше тази на ластик.
Все още помня заветното „Ем-а-еса-са, еса-са, о-пипи-я!” Някои казват, че броенето идвало от английски. Не вярвам... Едно време не учехме английски език, а само руски...

Подскачахме в разни сложни схеми и комбинации. Като се замисля, това е една наистина прекрасна игра, която не само беше забавна, но и доста полезна за здравето. Нищо чудно, че едно време момичета с наднормено тегло бяха доста по-рядко явление.

Понякога скачахме с тези ластици от сутрин до вечер, купувахме ги от ЦУМ или Универмаг-а на големи топчета, които пазехме като най-съкровена ценност.

Имаше 10 степени и задължително две момичета трябваше да държат ластика, а третата да подскача. Разбира се, ако наблизо имаше подходящи дървета, можеше да се завърже на тях и така да играете сами....
2 коментари
bbb 2016-02-29 16:33:01
Аз навремето не съм се замислял какво означава броенето но, сега пораснал и сблъскал се с чужди езици, това много напомня как се произнася на английски буква по буква реката "Мисисипи": Mississippi (Em-ai-es-es-ai-es-es-ai-pi-pi-ai). От къде е дошло, кои знае?!
Doichinova 2016-03-12 04:12:16
Не съм играла на ластик, защото по мое време играехме на дама, народна топка и ръбчета. Не знам дали сте играли на ръбчета, това е игра с топка и трябва да уцелиш ръба на тротоара срещу теб. Имаше точки, ако удариш ръба на бордюра бяха най-много. Карахме и кънки и велосипеди. Игрите не свършваха до тъмно.
avatar