Продавали лика на Гинка Станчева за 3 стотинки  

Фото 24 юни 2017, 19:25
1 коментари
1706 прочитания
Гинка Станчева подкара 86-ата си година с най-успешната си до момента роля – на грижовна баба. Когато стане дума за кино, името й неизменно се свързва с това на най-популярния български актьор Апостол Карамитев. А когато стане дума за театър, Станчева е вечната Жулиета, в партньорство с актьора Пейчо Пеев (Ромео), който всъщност е единствена любов в живота й.

Като малка бъдещата артистка мечтаела да стане балерина, защото била крехка и фина. Когато убиват баща й, всичките й мечти посърват. Едно лято майка й я изпраща със своя колежка на курорт във Велинград. Точно на тази почивка среща съпруга си Пейчо. Той почива във вилата на адвокатите, а тя – в тази на банковите служители, каквато е майка й. Пейчо се влюбва в нея от пръв поглед и всеки ден изминава по 14 км пеш, за да я вижда за по 5 минути. Любовта им пламва изведнъж, а след година той е приет в театралната академия. Тя обаче е още ученичка в гимназия. Пътищата им се разделят и въпреки волята на майка си Гинка решава да кандидатства за актриса. На изпитите отново се среща с Пейчо, а когато е в трети курс, се женят, за да не го изпусне. И сега чувала от време на време почукването на бастунчето му, но се тешала с грижите по внука си Андрей-Константин, син на дъщеря й Хермелина.

Актрисата от „Любимец 13“ е единствената, която на кинофестивала в Кан през 1956 г. френски вестник нарича „ла ведет булгар“ - българската звезда.
„Запомнила съм една будка за вестници в тогавашната градска градина, където се продаваха и снимки на артисти. И хората казваха: „Дайте ми един Апостол и една Гинка за 6 стотинки“, спомня си актрисата.
 
„ЛЮБИМЕЦ 13“
Ролята й на Елена в „Любимец 13“ я прави любимка на няколко поколения.


 
ВЪРВЯТ ЛИ ДВАМА
С Пейчо остават влюбени до последния му дъх.ТЕНИСИСТКА
Налага й се да спортува само на екрана, защото наследява добър ген от майка си.


 
ШАРМАНТНА
Моделиерките се бият да й подаряват рокли и шапки, за да се хвалят, че я познават отблизо.


 
МАЙКА
С дъщеря си Хермелина на първата й Коледа.


 
„ЖЕНАТА ДНЕС“
Корицата й на списание „Жената днес“ е сред най-продаваните в историята на изданието.


 
ТРИМА В КОМБИНА
Катя Чукова, Гинка Станчева и Георги Калоянчев (от ляво надясно) в „Специалист по всичко“.


 
ЦЕЛУВКАТА
С Апостол Карамитев са като брат и сестра.


 
БАБА И ВНУЧЕ
С внука си Андрей-Константин на разходка в Рим.


 
НАСЛЕДНИЦИ
Гинка и дъщеря й Хермелина изпращат Андрей-Константин на училище.
 


КАН
Отново в Кан. През 1956 г. актрисата засенчва колежките си от световния киноелит, появявайки се в народна носия.
 


КОМПАНИЯ
Ицко Финци, Ваня и Захарий Жандови и Гинка навремето празнуват всеки повод заедно.
 


 
1 коментари
Мима 2017-06-30 16:23:10
Стойността на 3 стотинки през 60-те години не е равна на 3 стотинки сега, нали ? Сега за 3 стотинки нищо не можеш да си купиш, но тогава толкова струваха доста дребни лакомства и кубик вода ...
avatar