„НАПРЕД, НАРОДНОСТТА НЕ ПАДА...”

Фоторазказ: На абитуриентски бал – по пантофи, с каруца и бентли

Празникът се изроди в карнавал на кича и суетата

Фото 24 май 2016, 08:10
0 коментари
1839 прочитания
Абитуриентският бал е времето, в което племето приема, че момчетата са пораснали и са готови за ловци, а момичетата могат да бъдат майки. В България това включване на зрелостниците в обществото често се изражда от празник в пошъл карнавал на кича и суетата, на който се трошат колосални до невъзможност суми пари. И ако преди великите демократични промени от 1989 г. баловете са били скромни тържества на комсомолци и техните предани на партията ръководителка родители, то с избухването на новото време чалгата и разюзданото разголване превзеха приповдигнатото настроение около дните на буквите, културата и писмеността. И всичко стана само пари.




ЛИНИЯ
Модната линия в облеклата на абитуриентите преди 1989 г. бе достатъчно скромна и изчистена. Само няколко държавни завода шиеха костюми за младежите. За копринени платове за роклите на младите дами пред карловската фабрика „Теодосий Марков“ пък се чакаше с дни.




БОЙКО
Премиерът Бойко Борисов също е абитуриентствал като завършващ 78-о СОУ в Банкя. Костюмът му е купен специално от ЦУМ.




КОФА
Своеобразен връх на екстравагантността постигнаха възпитаниците на НТП „Димитър Талев“ в гр. Гоце Делчев. Те отидоха на бала си възседнали диван, възвисен от кофата на багер тип „фадрома“.


 

КИЧ
Не просто кич, а изстъпления, граничещи с порнография, превземат някои от церемониите за завършване на средно образование.


 

ГОСТИ
Традиция на баловете преди 10 ноември бе при младежите да гостуват изявени обществени личности и артисти. Кадрите са запечатали такава среща с незабравимия Григор Вачков.


 

КОЛИТЕ
Автомобилите, с които младежите се извозват до кръчмите, където е балът им, са повод за една от най-сериозните фукни. И когато възможностите не могат да бъдат надскочени, се появяват гротески като камиони, автобуси, магарешки талиги и дори кофи за боклук тип „бобър“.


 

ПРИКАЗКА
Почти като в приказките Майкъл Петров от СОУ „Васил Кънчов“ във Враца долетя на бала си с килимче.


 

РОЛЯ
Пълна промяна и влизане в роля, граничещи с травестия, вдъхновява някои от младите дами. Любими персонажи са Азис и фолкдивата Десислава.

0 коментари

Все още няма коментари

avatar