Актьорът Бате Николай стана на 76: Дадоха ми 20 лв. инвалидна пенсия  

Фото 31 окт. 2016, 18:25
0 коментари
514 прочитания
За 45 години трудов стаж, от които 30 в Народния театър и 4 като главен художествен ръководител на БНТ, актьорът Николай Николов (любимецът на малчуганите Бате Николай!) получава пенсия... 113 лв. Вярно, тя вече е набъбнала на 300. А като болен от рак му дават и 20 лв. отгоре – нали е инвалид, да си купувал лекарства. Но сърцето на този добър човек е широко – той има 6 деца и 4-ма внуци. Двама от синовете му са осиновени - Митко е ромче с едно око, другото момченце страда от церебрална парализа.

Бате Николай живее с вярното си куче Арго във Вакарел, в къща на 182 години. Още го мъчат 3-те му спукани ребра от нанесения побой преди няколко месеца. Боли го, че злосторникът е на свобода, боли го, че ограбена от политиците България вече е на дъното на духовна и икономическа криза. Крепи го единствено любовта към болните дечица в „Пирогов”, които майсторски лекува със смехо- и психотерапия. Бате Николай се обръща към читателите на „Ретро”: „Мили хора, често забравяме, че животът е едно пристигане и отпътуване. И за малко сме се срещнали на гарите „Любов” и „Смърт”. От цялата си душа и сърце ви моля, никога не напускайте гарата „Любов”!”. Това каза обичаният актьор, който преди дни стана на 76 години.
 
 
Двегодишният Николайчо „свири” на детска цигулка. От малък проявява влечение към сцената.


 
Първа роля в Народния театър - Бръчков от „Хъшове”, сезон 1962 г.


 
В незабравимата роля на Митко Палаузов в Габровския драматичен театър през далечната 1955 г.


 
Първата любов се помни цял живот. Това е съученичката Албена от столичното 32-ро училище. Интимната драма датира от 1958 г.


 
Кой не си спомня д-р Айнщайн от „Арсеник и стари дантели”, постановка на телевизионния театър през 1979 г.



А тук актьорът е в ролята на Гьобелс от „Двубоят на столетието” в Народния театър. Преди представлението гримьорите са работили върху грима му повече от 4 часа.

 


В Брюксел - комични антифокуси.


 
Ето това се казват „перки”! С Жоржета Чакърова и Мария Стефанова през 1984 г. в постановката на Народния театър „Сватбата на Фигаро”.


 
С истинска змия в новогодишния тв мюзикъл на Хачо Бояджиев. Бате Николай не показва и грам притеснение от влечугото.


 
0 коментари

Все още няма коментари

avatar