Знаете ли, че съществува синя, червена и дори черна сол и че всяка от тях има различен състав, вкус и действие? Приберете скучната бяла сол в шкафа и се запознайте със солените съкровищата на света.
Черна индийска сол
Кала намакили санчал, известна още като “веганска сол”, се извлича от вулканични скали, които се срещат в Пакистан и Индия. В основата на характерния є цвят е наличието на желязо и магнезий, както и сяра, въглерод и натриев хлорид. Тя помага при лошо храносмилане, киселини в стомаха и дори проблеми със зрението.
Червена хавайска сол
Благотворното действие на червената сол е познато на хавайците от векове. Те традиционно я използвали по-време на лечебни ритуали и церемонии. Особеният є цвят се дължи на хавайска глина от вулканичен произход в състава, която я обогатява с желязо и е причина за лечебните и свойства. В нея се съдържат над 80 различни минерала, сред които калий и магнезий, и за разлика от традиционната сол, не причинява задържане на вода в организма, подържа нормално ниво на кръвното налягане и заздравява костите.
Розова хималайска сол
Много популярна у нас, хималайската сол няма нужда от представяне. Съдържа повече от 84 минерала в състава си, сред които селен, манган, калий, калций и магнезий. Освен това лесно се абсорбира от червата и подпомага храносмилането.
Синя персийска сол
Може би най-рядко срещаната сол на света, синята персийска сол се извлича от мини в Северен Иран. Цветът є се дължи на промяна в структурата є при сблъскване на тевтонски плочи. Това и наличието на калиев хлорид в състава є създава оптическа илюзия за син цвят. Богата на калий, магнезий и калций, персийската сол бори натрупаната умората и изтощение в човешкия организъм.
Все още няма коментари