Много култури използват цветя в традиционните си гозби – цветовете от тиква се използват в италианската кухня, а розовите листенца - в индийската. Добавянето на цветя към храната, може да се окаже добър начин за добавяне на цвят, вкус и малко кичозност.
Малко е необичйно да видите цветни венчелистчета в салати, супи, основни ястия, но пък те добавят нежна нотка към основния вкус, Поръсете обикновената зелена салата с няколко дребни ядливи цветчета и тя ще се превърне в петзвездно луксозно ястие. Защото очите имат нужда и от красиви порции.
Ето и част от цветята, които стават за консумация под различни форми:
Ангелика (лечебна пищялка) – ядливи са корените, стеблата и плодовете. Комбинира се добре с ястия с риба. Стеблата се консумират и захаросани.
Бегония тубероза – ядливи са само хибридните видове. Цветовете и корените съдържат оксалова киселина и не бива да се консумират от хора, страдащи от ревматизъм и подагра. Вкусът е кисел и свеж, наподобяващ лимон.
Гладиола – ядливи са цветовете. След като леко се задушат, могат да влязат в състава на салати или сосове.
Глухарче – ядливи са най-младите пъпки. Задушени в масло, те имат вкус на гъби. От глухарчетата се прави и вино.
Детелина – ядливи са цветовете. На вкус са сладки. Използват се предимно в салати.
Лавандула – ядливи са цветчетата. Имат сладък вкус. Използват се в салати, десерти (предимно желета, заради красивия вид на цветчетата) и чайове.
Латинка – ядливи са цветовете и листата. Използват се в свежи салатаи или се задушават. Имат лек пикантен вкус.
Лилия – ядливи са цветовете. Много видове лилии съдържат алкалоиди и не са годни за консумация. Действат като слабително. На вкус са сладки и хрупкави, наподобяват сварени бобови зърна.
Лечебна краставица (пореч) – ядливи са листата и цветовете. Листата имат вкус на краставица. Използва се най-вече в салати и пролетни летни супи. Цветовете имат сладък вкус, подобен на мед. Използват се най-вече за декорация на десерти.
Метличина – ядливи са листенцата на цвета. Могат да се замесят в тестото на курабийки, мъфини или кекс. От изсушените цветчета се прави чай.
Монарда – ядливи са младите клонки и листата. Има пикантен вкус. Листата се използват за направа на чай, салати, като подправка към ястия с месо. Овкусява супи и борш. От монардата се правят и тонизиращи напитки.
Невен – ядливи са листенцата на цвета. Имат остър пикантен вкус. Те са евтиният вариант на шафрана. Може да приготвите ориз с него, който приятно ще се оцвети в оранжево.
Роза – ядливи са листенцата на цветовете. Използват се за сладкиши, сладоледи, сорбета, конфитюри, ликьори и концентрати. Обогатяват и вкуса на птичите меса (фазан, пъдпъдък). Всички рози стават за ядене, но ароматът на маслодайните е по-силен.
Ружа – ядливи са цветовете. Имат сладък вкус и лек, приятен аромат. Използват се за свежи салати.
Слънчоглед – ядливи са листата и семената. Листата са заместител на шафрана, също като невена. Младите пъпки на слънчогледа могат да се задушат в масло, имат вкус, наподобяващ печени ябълки.
Теменужка – ядливи са цветовете. Те имат сладък и деликатен аромат. Ядливи са както дивите (по-малки), така и градинските (по-големи) теменужки. Използват се за десерти, салати, влизат в състава и на напитки.
Хризантема – ядливи са листенца, от които се прави чай. Захаросани, белите хризантеми са предпочитани за декорация за сватбени торти.
Цикория – ядливи са цветовете и грудката. Изсушените цветове могат да се сварят на чай. Грудката е леко горчива, затова преди обработка се бланшира в посолена вода. Пъпките на цикорията се приготвят на туршия.
Цитрусови цветове (портокал, лимон, грейпфрут, лайм) - те са сладки и имат много силен аромат. В кулинарията се използват за декорация на сладкиши, след като се захаросат. За сиропиране или в сладки сосове се използват води от цитрусовите цветове.
Все още няма коментари