Но по едно време народната милиция се зае с бай Гого. И започна да го гони като империалист. Докторите рекли, че бай Гого работи в нехигиенична среда и стоката му е опасна. Може да стане преносител на масови зарази. Точно по това време в блоковете на ТКЗС се изливаха цистерни ДДТ и „Форте”, изключително опасни отрови, хвърляха се тонове изкуствени торове, комините, превърнати в символ на социалистическия прогрес, бълваха отрови, които ние поемахме смело с въздуха на свободата… Сиромашия до шия. 26 ст. трудовакът! Премиерът Борисов правдиво пресъздава бедността тогава, макар че лично я е гледал през плета само… Но бай Гого се оказа големият проблем на малката ни селска общност.
Нещо подобно се случва днес с данъка за вредните храни, който е замислил министър Москов. И друг път сме отбелязвал, че ще започнем да се оправяме, когато изчезне и последният свидетел на Априлския пленум. Но ще трябва да се коригираме. Защото Москов е роден 15 години след пленума, но въпреки това е засегнат сериозно. Всичките му решения са… Нека кажем просто, че го влече към насилствени административни мерки. Нема-нема, и току хване „потния вал на вдъхновението”…
А премиерът Борисов, чиято медицинска култура явно не е от тези, с които си струва да се гордееш, пламенно защитава и пропагандира законопроекта: "Когато си задавахме въпрос с министъра какво води до това (големия брой онкологични заболявания у нас - бел. Т.Ф.), започваме с некачественото и най-вече с неправилното хранене на българина - вредните храни, вредните навици, които за съжаление още от деца се налагат в бита. Виждате какви храни се ядат, какви енергийни напитки се пият и като минат 40-50 години, започват масово да се разболяват…".
Да, обаче голямата питанка е „Защо?”. Защо българите ядат така варварски? Защото са прости и бълбуци или по някои независещи от тях причини.
Нека за нуждите на научния анализ да разделим изследвания проблем на два подпроблема: 1. Вредни навици. 2. Вредни храни.
Първото нещо, което човек трябва да направи, преди да седне на софрата, е да си измие ръцете. Изследване, проведено по повод Световния ден на миенето на ръцете – 15 октомври, показа, че всеки трети българин „забравя” да го прави. А така се пренасят най-много болести. По лани британски учени изчислиха, че англичаните, пипайки разни неща, на ден се докосвали до 15 чужди пишки… (Извинете, че така направо, но искам да съм сигурен, че сте ме разбрали точно.) Англичаните! Дето и преди, и след тоалет си мият ръцете. Като знаете ние колко си ги мием, вероятно докосваме двойно повече.
Здравословното хранене изисква човек да яде по малко и начесто. Обаче рядко някой българин закусва, повечето прескачат обяда. За five o’clock tea (ментово чайче с бисквитки по икиндия) - да не говорим. Огромната част от народа само вечеря. И като казвам „вечеря”, то не е първо, второ и десерт, а една манджа само. Примерно свинско със зеле. Но често е и само зеле. При социализма имаше виц, че статистиката отчела, че средният българин яде свинско със зеле. Половината ядат свинско, другата половина ядат зеле, а средният яде свинско със зеле… Сега вече може би пропорцията да е 60:40, но по-вероятно е да е 80:20 в полза на зелето.
Българинът не дъвче. И как да дъвчеш, като вечер си изгладнял като карпатски вълк! Още в зората на ВОСР става ясно, че колкото по-оскъдна е храната, толкова по-внимателно трябва да се дъвче. Големите изследователи на този период Илф и Петров съобщават, че на видни места в столовите и ресторантите са били поставени подсещащи табели: „Като дъвчеш внимателно храната, ти помагаш на обществото!”. Гълтането на цели парчета карловска луканка и филе „Елена”, както правят моите приятели, пенсиите, уврежда цялата храносмилателна система и става причина за много заболявания.
Ако ги питате защо не дъвчат, те ще ви кажат, че нямат зъби. Да де, ама защо нямат? Преди няколко години шефът на зъболекарите д-р Шарков (сега зам.-министър на здравеопазването) каза, че само 33% от домакинствата у нас ползвали четка, а 39% ползвали паста. Много домакинства ползвали обща четка. Според нас статистиката на дентистите е некоректна, защото не отчита една голяма прослойка, които имат привилегията да си свалят зъбите. А то, като ги свалиш, вече можеш да ги измиеш с всякаква четка, включително и за дюшеме... И нема нужда от паста, може и с веро. Проф. Христо Кисов съобщи наскоро, че 120 хил. българи са без нито един зъб в устата си. Вероятно още толкова са с по един, още толкова - с по два… А пакетът за стоматологични дейности, който се покрива от кацата, бил 58 лв. Мойта дентистка вика, че за тия пари може само да ми пломбира един зъб, и то със строителен цимент…
Тоест проблемът е много по-сериозен, отколкото си го представят Москов и Борисов. Дори и да стане некое чудо и правителството да осигури достатъчно евтина храна, хората пак няма да могат да се хранят правилно. Някога Линкълн беше казал: „Ако имам осем часа да отсека едно дърво, шест от тях ще остря брадвата”. Така е с всяка дейност, в това число и с храненето. Без инструменти няма да стане. И се чудя защо д-р Шарков не обясни на началника си, че трябва да се почне от зъбите, а не от храната. Храната е втора грижа.
Ама каква грижа само…
И тук, уважаеми читатели, се налага да напуснем лежерния шеговит тон. Защото невинаги е достатъчно глупостта и простотията да се осмиват. Понякога трябва да се наругаят здраво. А когато се отнася за политическата простотия, е допустимо да се използва дори и отровен газ, както казваше Чърчил.
Премиерът сподели наскоро, че не е влизал в магазин от десетилетия. И съвсем логично не знае колко струва истинското сирене, това, което не е изцяло от палмово масло, тебешир и други гадости, а има и малко мляко. Не е наясно, че няма „млечен” кашкавал, който да кореспондира с пенсиите на пенсиите, не знае, че хубавото грозде, дори и в сезона, не пада под 3 лв. ... Изобщо премиерът никога не е делил 100 лв. (толкова отделя пенсията за храна) на 30 дена, за да знае, че се получава 3.33 в период. Безкраен период. НЕпреходен.
Напълно се солидаризираме с Владимир Каролев, че е „абсурдно да се налага данък „вредни храни” в относително бедна страна като нашата. От това ще духат супата само бедните и никой друг. Онези 2.5-3 млн. българи, главно пенсии, които живеят с до 350 лв., от които едва ли могат да отделят дори и половината за храна. И затова, казва Каролев, те ядат енергийно-концентрирани храни, предимно с много добавена захар, мазнини, сол и рафинирано зърно, точно най-вредните според Москов храни. Тоест те ядат вредни храни не защото са прости и неуки, а защото са бедни. И няма да почнат да ядат по-качествени, като поскъпнат вредните. Просто тяхното conto corrente не позволява. Изборът им на житейска стратегия след въвеждането на закона се ограничава до това да ядат същите храни, но по-малко, или да ядат същото количество, но още по-вредни храни. Трето няма! Много, много трябва да си прост, за да не го вденеш това.
„Истинското съчувствие и помощ за хората с ниски доходи, пише Каролев, не минава през въвеждането на още една трудност в живота им под благозвучен претекст като „борба с вредните храни“, а в създаването на бързо растяща икономика, която осигурява по-високи заплати и пенсии…”.
Но понеже това ще отнеме години, десетилетия дори, предлагам през това време властта да се заеме с престъпниците и мародерите на пазара на храни, и то със средствата на съществуващото законодателство. Наскоро интервю в „Ретро” на проф. Донка Байкова, един от водещите наши специалисти по хранене и диететика, ми изправи косата. В киселото мляко - соев лецитин като набухвател. ГМО синтетичен продукт, т.нар. Е 322. Влияе на щитовидната жлеза, при децата разстройва баланса на хормоните и спира растежа им. Предизвиква кожни обриви, дихателни проблеми, намалява потенцията и производството на тестостерон. В кашкавалите и сирената - палмово масло, от което се правели и пластмасите… Производителите много обичали да го слагат и в сладкарските изделия и детските закуски, най-вече любимите на децата кроасани. Месото? Телешкото било тъпкано с антибиотици и хормони, които се давали на кравите, за да се повишава млеконадоят. Пилетата - също. Особено вредни били любимите на пенсиите пилешки кожички, дробчета и трътки. Кренвиршите били много добър заместител на стрихнина…
Като обложи с нов данък тези вредни храни, правителството просто ще вземе част от печалбата на бандитите и мародерите, които на свой ред ще си я прихванат от бедните. Но това няма да подобри храненето на бедните, защото тези храни пак ще са най-евтините. Да не говорим, че по никакъв начин не си представям, че някое правителство, най-малко това, ще посмее да се конфронтира с лобитата на месната, млечната, брашняната, хлебната и всички други мафии.
Накрая да ви кажа нещо оптимистично. Древногръцкият философ Сократ е ял главно леща и е живял до 80 г. във време, когато средната продължителност на живота е била 45 години. Та той казва: „Онези, които искат най-малко, са най-близо до боговете". Така погледнато, братя от последната възраст, вие сте направо до дясното коляно на дедо Боже.
И така, vaya con Dios! И помнете: Когато една пенсия е решила да живее, дори и здравната система е безпомощна.